Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sinemada gerçekçiliğin birçok tanımı, hatta ekolü var. Gerçekçilik, en basit tanımıyla, elinizdeki hikâyeyi sahici karakterlerle ve inandırıcı bir dünya kurarak anlatmaksa eğer, İngiliz yönetmen Steve McQueen'e gerçekçi dememiz mümkün. Kaldı ki, “Hunger” (2008), “Shame” (2011) ve “12 Yıllık Esaret” (12 Years a Slave - 2013) her tür tanımın ötesinde gerçekçi filmlerdir. Böylesi işlere imza atmış McQueen'in bir janr filmiyle karşımıza gelmesi kuşkusuz şaşırtıcı; çünkü “Dul Kadınlar” (Widows) hikâyesi itibarıyla tam bir soygun filmi... Başarısız bir soygunla başlıyor, bir soygun planıyla devam ediyor ve sonuna kadar da soygun filmleri alt türünün gereklerini yerine getirmekten vazgeçmiyor.

        Hikâye, kötü giden bir soygun sırasında eşlerini kaybeden üç kadının yeni bir soygun için bir araya gelmeleri üzerine kurulu... Soygun onlar için bir fırsattan ziyade tek kurtuluş yolu... Linda (Michelle Rodriguez) kaybettiği mağazasını istiyor. Alice (Elizabeth Debicki) maddi açıdan kimseye muhtaç olmayacağı bir gelecek hayal ediyor. Eşi Harry'nin soyduğu çete patronu tarafından ölümle tehdit edilen Veronica'nın ise önünde zaten çok fazla seçenek yok. Soygun üçü için de kendi kaderlerini tayin etmek ve hayatlarına sahip çıkmak anlamına geliyor. Kuşkusuz feminist bir alt metinden söz edilebilir. Ama politik alt metinler, feminizmden biraz daha baskın...

        Dolayısıyla “Dul Kadınlar”ı sadece bir tür filmi olarak değerlendirmek zor. Öte yandan, öykünün akışı itibarıyla gerçekçi dramdan ziyade tür filmine daha yakın olduğu kesin. Hayatlarında suça bulaşmamış kadınların cesareti ya da filmin ana entrikası, belki çok inandırıcı değil; ama özellikle kadınlar, hayat mücadelesi içinde gerçekçi karakterler olarak çıkıyorlar karşımıza. Sözgelimi, annesinin eskortluğa yönlendirdiği Alice, tam bir varoluş mücadelesi veriyor. İlk kez böylesi bir rolde izlediğim Elizabeth Debicki'nin Alice karakteriyle filmin parlayan ismi olduğunu düşünüyorum. Viola Davis, Liam Neeson ve Robert Duvall de çok iyiler.

        “Dul Kadınlar”, politik alt metinleri, anlatımı ve oyuncularıyla sağlam bir film. Bence son haftaların en iyilerinden biri. Oscar ödüllerinde de adından söz ettirebilir.

        Filmin notu: 7.5

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar