Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Kerem Akça, Venedik Film Festivali’nden çıkan Oscar dedikodularını yazdı.

Yavaş yavaş Oscar yarışının belirleyici festivallerinden birine dönüşen Venedik Film Festivali, bu yıl da açılış filmi olarak “Aşıklar Şehri”ni seçerek favoriyi işaret etmişti. Film, festivalde büyük mesafe kat ederek ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ dallarında Oscar’a doğru koşmaya başladı. Ama bu yolu zaferle tamamlaması için Altın Aslan yarışmasından ödülsüz ayrılması ve Toronto’nun ‘Seyirci Ödülü’nde ilk üçe girmesi gerekiyor. “The Birth of a Nation”ın tecavüz skandalı filmin önünü açmış gibi.

Venedik’in “Brokeback Dağı” (“Brokeback Mountain”, 2005) ile yaşadığı hayal kırıklığı halen akıllarda. O son dakika şokuyla festivalin lanetine herkes inanmıştı. Arada “Ölümcül Tuzak”ın (“The Hurt Locker”, 2008) tesadüfi zaferini saymazsak, 2014’te “Yerçekimi”nin (“Gravity”, 2013) ‘En İyi Yönetmen’, 2015’te “Birdman”in (2014) En İyi Film ve En İyi Yönetmen, 2016’da “Spotlight”ın En İyi Film ödüllerini almasıyla Lido’dan geçmek bir strateji haline geldi. Elbette bunların festivalden ödülsüz ayrıldığını unutmamak lazım.

TELLURIDE’İN GİRİŞLERİ BELLİ GİBİ

2017 Oscar’ları için Lionsgate’in alt kolu Summit’in (“Ölümcül Tuzak”ın şirketi) “Aşıklar Şehri” (“La La Land”, 2016), Afro-Amerikan tartışmalarının arasında 73. Venedik Film Festivali’ni açtı. Amerikan müzikallerinin tarihine ve Hollywood’un altın çağına saygı duruşunda bulunan eser, yeni bir “Chicago” (2002), “Artist” (“The Artist”, 2011) etkisi yaratabilir. Akademi üyeleri, kendi dünyalarıyla ilgili nostaljik ve iyi bir film olunca duygusallığını hissettirir genelde.

Chazelle “Birdman” ve “Yerçekimi”nin açılış filmi pozisyonunu kapatınca ‘‘En İyi Film’ mi, yoksa ‘En İyi Yönetmen’ mi geliyor?’ sorusuyla Venedik’e girdi. Cevap ‘her ikisi de’ olabilir. Öncelikle Nate Parker’ın tecavüz skandalıyla Telluride tarafından görmezden gelinmesi, aynı zamanda da “The Birth of a Nation”ın Toronto’daki basın gösteriminin iptal edilmesi, yarıştaki rakipleri azalttı. Telluride, 2011’den bu yana sekme yaşamadı ve iki-üç En İyi Film adayı çıkarıyor. Bu da ibrenin “Aşıklar Şehri”, “Moonlight” ve “Sully”ye çevrilmesini sağladı. Elbette “Manchester by the Sea” ve “Bleed for This” de sürpriz yapabilir.

AŞIKLAR ŞEHRİ’Nİ İKİ ENGEL BEKLİYOR, YENİ RAKİP İSE MOONLIGHT

Bu noktada ilk film “Moonlight”ın A24’ün stratejileriyle net rakip haline gelmesi, ‘bağımsız şirket’ arka planıyla “Aşıklar Şehri”ni zorlaması beklenebilir. Ama New York Film Festivali’nde ‘sürpriz son dakika prömiyeri’ spotunu kapatan “Billy Lynn’s Long Halftime Walk”, ‘En İyi Yönetmen’ için ciddi bir tehdide dönüştü. Ang Lee, daha önce bu dalda üç zafere ulaştı. Hatta bunlardan birinde Telluride, Venedik ve Toronto’yu görmeden New York açılışından geçmişti.

Üstelik bu defa 4K 3D çekilen film, saniyede 120 kareyle kaliteyi arttıracak. Öte yandan filmin günümüz Amerika’sının siyasi isteklerini karşılamaya ‘elverişli’ olması da bir avantaj. “Aşıklar Şehri”, ‘En İyi Yönetmen’de Columbia’nın “Billy Lynn’s Long Halftime Walk”ı ile ciddi bir rekabete girecek. Ama Lee’nin eserinin stüdyo filmi olması ‘En İyi Film’de devre dışı kalmasını sağlıyor. Aralık’taki son düzlükte daha iddialı bir Afro-Amerikan filmi gaza basmazsa (“Fences”, “Hidden Figures” gibi) “Ölümcül Tuzak” ile “Çarpışma”yı (“Crash”, 2004) zafere taşıyan şirketin işi zafere adım adım ilerleyecek.

“Aşıklar Şehri”nin bu aşamada Toronto’da seyirci ödülünde ilk üçe girmesi ve Venedik’ten ödülsüz dönmesi işini kolaylaştıracaktır. Yeni bir “Birdman”, “Spotlight” için hazırız. Bu iki önemli engeli geçti mi “Aşıklar Şehri” Oscar’ı yüzde 90 oranında garantiler. Filmin ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Kurgu’, ‘En İyi Müzik’, ‘En İyi Yapım Tasarımı’, ‘En İyi Sinematografi’, ‘En İyi Ses Miksajı’, ‘En İyi Ses Kurgusu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Özgün Senaryo’ dallarında da adaylık şansı yüksek.

NOCTURNAL ANIMALS’ VE ‘ARRIVAL’ NE YAPAR?

Lido’da görücüye çıkan diğer filmlere bakarsak, Focus’un “Nocturnal Animals”ı da özellikle yan dallarda başını içeri sokabilir. Net bir başrolün olmadığı eser şirket Amy Adams’ı ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da pazarlarsa oradan geçen seneki Alicia Vikander örneğinde görüldüğü gibi geri dönüş alabilir. Yöresel bir şerifi etkili bir aksan kullanımıyla canlandıran Michael Shannon ise abartılı performansıyla ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalına iddialı bir giriş yaptı. Aaron Eckhart için ciddi bir tehdide dönüştü. Film ‘En İyi Uyarlama Senaryo’nun yanı sıra ‘En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı’, ‘En İyi Kostüm Tasarımı’, ‘En İyi Yapım Tasarımı’na aday olabilir.

Paramount’ın “Arrival”ı, arkasına fısıltı gazetesini alan bilimkurgu olmak, bu girişi “Passengers”a kaptırmamak için Telluride, Venedik ve Toronto’yu yokluyor. Açıkçası “Marslı” (“The Martian”, 2015) kadar Oscar’a uygun bir film değil. Amy Adams’a En İyi Kadın Oyuncu adaylığı getirebilir. ‘En İyi Uyarlama Senaryo’ ve ‘En İyi Müzik’ dallarını es geçmez gibi. Filmin ‘En İyi Film’e adede ve malzemeye göre başını sokması, ‘En İyi Yönetmen’de ise Villeneuve’ün yükselen kariyerine bir armağan olarak adaylık getirmesi beklenebilir.

NATALIE PORTMAN VE TIMOTHY SPALL GİZLİ CEVHERLER

DreamWorks’ün erteleye erteleye Oscar yarışının dışına ittiği “Hayat Işığım”ın (“The Light Between Oceans”, 2016) bir adaylık şansı yok. Onun işi daha ziyade Altın Ahududu ile… Lionsgate’in “Hacksaw Ridge”i ise Amerikalılar tarafından beğeniyle karşılandı. Bu sebeple yan kategorilerde bir şeyler yapabilir. Lionsgate’in daha iddialı gözüken “American Pastoral”ı ise Toronto’da şansını deneyecek.

Natalie Portman’ın bir senedir konuşulan etkili Jackie performansı, sanki dağıtımcı bulamayan “Jackie” sebebiyle 2018’e ertelenecek. Timothy Spall’un “The Journey”deki etkili oyunculuğu da aynı kadere paylaşacaktır. Venedik’in kapanışına da alınan “Muhteşem Yedili”nin (“The Magnificent Seven”, 2016) ise ‘Toronto açılış filmine adaylık gelmez’ kuralına takılması beklenebilir ilk aşamada.

KEREM AKÇA’NIN 89. OSCAR ÖDÜLLERİ İÇİN ERKEN TAHMİNLERİ

En İyi Film:

1-Aşıklar Şehri (La La Land)

2-Moonlight

3-Billy Lynn’s Long Halftime Walk

4-Silence

5-Loving

6-Sully

7-Fences

8-Lion

9-The Birth of a Nation

10-Hidden Figures

En İyi Yönetmen:

1-Damien Chazelle (“Aşıklar Şehri”)

2-Ang Lee (“Billy Lynn’s Long Halftime Walk”)

3-Martin Scorsese (“Silence”)

4-Barry Jenkins (“Moonlight”)

5-Jeff Nichols (“Loving”)

6-Kenneth Lonergan (“Manchester by the Sea”)

En İyi Erkek Oyuncu:

1-Denzel Washington (“Fences”)

2-Joel Edgerton (“Loving”)

3-Casey Affleck (“Manchester by the Sea”)

4-Will Smith (“Collateral Beauty”)

5-Matthew McConaughey (“Gold”)

6-Ryan Gosling (“Aşıklar Şehri”)

En İyi Kadın Oyuncu:

1-Viola Davis (“Fences”)

2-Ruth Negga (“Loving”)

3-Emma Stone (“Aşıklar Şehri”)

4-Meryl Streep (“Florence Foster Jenkins”)

5-Annette Bening (“20th Century Women”)

6-Taraji B. Henson (“Hidden Figures”)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

1-Aaron Eckhart (“Sully” / “Bleed for This”)

2-Mahershala Ali (“Moonlight”)

3-Michael Shannon (“Nocturnal Animals”)

4-Lucas Hedges (“Manchester by the Sea”)

5-Liam Neeson (“Silence”)

6-Stephen Henderson (“Fences”)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

1-Kristen Stewart (“Billy Lynn’s Long Halftime Walk”)

2-Michelle Williams (“Manchester by the Sea”)

3-Naomie Harris (“Moonlight”)

4-Amy Adams (“Nocturnal Animals”)

5-Lupita Nyong’o (“Queen of Katwe”)

6-Octavia Spencer (“Hidden Figures”)

Not: Tahminler 89. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

KEREM AKÇA’NIN 89. OSCAR YARIŞIYLA İLGİLİ YAZDIĞI YAZILAR

15 Ağustos tarihli yazı: http://www.haberturk.com/yazarlar/kerem-akca/1282304-torontonun-programi-oscar-yarisini-netlestirdi-mi

12 Temmuz tarihli yazı: http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/1265702-akademinin-yeni-uyeleri-oscar-yarisini-nasil-etkiler

25 Mayıs tarihli yazı: http://www.haberturk.com/yazarlar/kerem-akca/1244547-oscar-yarisi-cannesdan-nasil-gozukuyor

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar