Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Pazar gecesi yapılan 87. Oscar Ödülleri'ne paralel olarak verdiğim ana dallardaki kazananlara dair canlı Oscar yorumlarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz. Dağılımın genel anlamda şaşırtıcı olmadığını, tahminlerimi boşa çıkarmadığını da eklemek lazım. Akademi'nin son 10 senedeki geleneği ne gösteriyorsa o yönde zaferler yaşandı.

EN İYİ FİLM: BIRDMAN

Sürekli güncellediğim listelerimde üç hafta önce "Birdman"i En İyi Film'de en üste almıştım. Son bir aydaki ivmesiyle zafere doğru adım adım ilerliyordu. Telluride gibi Oscar yarışında değerli bir festivalde prömiyer yapmanın ve Venedik'te ana yarışmadan ödül almamanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. "Birdman", sektör ödüllerini kazanarak arkasındaki planlamalardan sonuç çıkarmayı garantilemiş gibiydi. Sürpriz olmadı. Fox Searchlight 2000'lerde "Milyoner" ve "12 Yıllık Esaret"in ardından üçüncü Oscar zaferine ulaştı. The Weinstein Company'yi sollama imkanı yakaladı.

EN İYİ KADIN OYUNCU: JULIANNE MOORE

Gecenin banko ödüllerindendi. Julianne Moore çoktan bu ödülü hak etmişti. İyi ki de aldı! Bu sene iki filminden biriyle, 'Alzheimer'a yakalanan kadın' gibi Akademi üyelerinin karşı çıkamayacağı bir prototiple zafere ulaştı. Performans olarak Rosamund Pike da öne çıkıyordu belki. Ama Moore'un, diğer ödüllerde ona şans tanımaması aranın zamanla açılmasını sağlamıştı.

EN İYİ ERKEK OYUNCU: EDDIE REDMAYNE

İlk kez Eylül'de yazdığım yazıda Eddie Redmayne'in öne çıkan bir-iki isimden olduğunu söylemiştim. Her açıdan Akademi'ye uygun bir performanstı, fiziksel dönüşüm, ağlatma becerisi, tarihi konumu ve daha fazlasıyla... Redmayne, bu dalda galip gelen en genç sekizinci oyuncu oldu. Michael Keaton'ı son düzlükte devirdi.

EN İYİ YÖNETMEN: ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU

Beş ay önce Toronto Film Festivali sonrasında yazdığım yazıda belirttiğim bir ödüldü. Inarritu bu Oscar sezonunda çok rakipsizdi. Sadece zaman zaman Linklater tarafından dürtüldü. Ama bunlar da sonuç vermedi. Gecenin en önemli ikinci ödülü "Milyoner" ve "12 Yıllık Esaret"in galibi Fox Searchlight'a gitti. 'Modern sinema dili denemesi', başarısı önemsenmeden zafere uzandı bir kez daha...

EN İYİ UYARLAMA SENARYO: THE IMITATION GAME

"The Imitation Game" birkaç aydır listelerimde hep birinci sıraya yazdığım filmdi. Sürpriz olmadı. Graham Moore'un Alan Turing'in hikayesini klasik Hollywood'a uygun bir senaryoyla desteklemesi elbette es geçilmeyecekti. BAFTA mağlubiyetine karşın 2. Dünya Savaşı'ndaki 'mucize adam' portresi karşılık buldu. Oscar canavarı Toronto Film Festivali'nin dikkat çekici filmi böylece en garanti ödülüne ulaştı.

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO: BIRDMAN

"Birdman" ile "Büyük Budapeşte Oteli" arasında bir yarış vardı. "Birdman" kazandı. Şaşırtıcı bir şey diyemeyiz. Inarritu'nun ortaklık yaptığı senaryo, oyunculuk dünyasına dair iyi planlanmış diyaloglarıyla da öne çıkıyordu. Ama Wes Anderson'a yazık oldu. 'Fox Searchlight'ın gecedeki birinci atı galip geldi.

EN İYİ MÜZİK: BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELİ

Başarılı Fransız besteci Alexandre Desplat, yedinci ve sekizinci adaylıklarını aldığı gecede ilk Oscar'ına ulaştı. Böylesi özgün ve etkili müzikler yapan bir ismin sonunda bileğinin hakkıyla ödüle uzanması sevindirici. Bu dalda "Her Şeyin Teorisi" ile "Büyük Budapeşte Oteli" arasında bir çekişme vardı. Akademi'nin 'yabancı isim' ödüllendirme geleneği devam etti.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: PATRICIA ARQUETTE

Gecenin en banko ödüllerinden... İlk kez beş ay önceki yazımda söylemiştim. Arquette'in bileğini bükebilecek bir isim yoktu bu dalda. Emek kazandı... İleride böyle bir şans yakalaması kolay olmayacak Patricia Arquette için de ayrıca sevindim.

YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM: IDA

Kasım'da bu daldaki durumu değerlendirdiğim ilk yazımda "Ida"nın en önde giden favori film olduğunu söylemiştim. Son düzlükte "Leviathan"la bir çekişme olsa da beklenen ödüllerden biriydi. Hem Akademi'ye uygun olmayı, hem sanatsal değerler taşımayı beceren siyah-beyaz bir film "Ida"... Şaşırtmadı. Polonyalı Pawel Pawlikowski imzalı eserin ABD dağıtımcısı Music Box Films'i de, Sony Pictures Classics'i devirdiği için kutlamak lazım...

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: J.K. SIMMONS

Gecenin en banko ödüllerinden biri... İlk kez beş ay önceki yazımda söylemiştim. J.K. Simmons bu dalın en güçlü performansını vermişti, rakipsizdi. Yaşı gelmiş ve şans yakalamışken alması oyuncu için de sevindirici. Simmons, "Whiplash"e damga vuran en önemli isimdi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar