Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Geçen gün Sözcü Gazetesi bu güzelim köşeyi yazmış.

Sağolsunlar.

“Artık çay falan yazıyor” diye dalga geçip Rizelilerin bana kızdığından söz etmişler. Bazı Rizelilerin bana kızması yeni değil ki!

Ayrıca ayıp etmişler, çayı küçük görmek kimin haddine.

Her sabah kahvaltıda çay içiyoruz. Siz kahvaltıda başbakan falan yiyip içeni gördünüz müÌ Çay, peynir falan daha önemli.

O yüzden de sadece çay falan yazmıyorum.

Peynir yazıyorum, havyar yazıyorum, pazar günleri otomobil yazıyorum. Bir gün bunları da yazamazsam seks romanı yazacağım zaten. Neyse, gelelim bugünkü mevzuya.

Geçen gün Yeni Türkiye vatandaşı bir tanıdık geldi.

Sohbet sohbeti açtı ve sonunda bir sual sordu:

“Yahu Fatih sen bilirsin, ben evde ilahi falan dinliyorum. Bunları dinlemek için en iyi müzik sistemi hangisidirÌ”

Haydaaa!

Daha önce klasik dinlemek için, Türk sanat müziği dinlemek için, rock dinlemek için, caz dinlemek için en iyi müzik sistemi veya en iyi hoparlör hangisidir diye çok soran olmuştu ama hayatımda ilk defa ilahi dinlemek için müzik sistemi sorana rastladım.

“Sadece ilahi mi dinleyeceksin, yoksa başka şeyler de dinleyebileceğin bir şey mi istersin” diye sordum bir uzman edasıyla.

“Ya ben müzikten anlamam, dinlemem ama ben evde yokken çocuklar da Serdar Ortaç, Demet Akalın, Gülşen falan dinleyip evde nargile partisi yapıyorlar. Onlara da uyacak bir şey olsun” dedi.

Arkadaşa bazı tavsiyelerde bulundum elbet ama anladım ki, bu konuda bir boşluk var, bir bilgisizlik var.

Bari dedim bu hafta evde ilahi dinlemek isteyen, dini müziklere meraklı olanlara bazı tavsiyelerde bulunayım.

Bildiğiniz üzere ilahi, daha çok vokale, yani insan sesine dayalı bir musiki. Bu yüzden de bu tarz bir müzik dinlemek isteyenler, vokal konusunda başarılı hoparlörler edinmeliler.

Bana göre vokal hoparlörlerin en iyilerinden ve evlerde kullanılmaya en müsaitlerinden biri Quads’ın ESL 57’sidir.

Bir elektrikli radyatör büyüklüğünde, elektrostatik bir hoparlör olduğu için ince, bir duvar dibine konuşlandırılabilecek bir hoparlördür.

Vokalleri çok iyi duyurabildiği gibi, orta seslerin tümünde başarılıdır. İlahi dinlemek için birebirdir. Tek sorun şu ki, 1985 yılından beri üretilmemektedir. Quads’ın yeni ürünlerinin de uygun olma ihtimali büyüktür.

Önerebileceğim bir başka hoparlör ise Sonus Faber olacaktır. İtalyanların bu muazzam hoparlörü, çok geniş bir ürün gamına sahiptir ve gerçekten muazzam bir kalitesi vardır. Çok iyi amplifikatörler yapmasına rağmen, bir türlü iyi hoparlörler yapmayı beceremeyen Macintosh tarafından satın alındıktan sonra bana göre dünyanın en iyi ve en kaliteli müzik sistemlerini üreten Macintosh’un “resmi hoparlörü” olmuştur.

Farklı boylarda ve farklı fiyatlarda ürünleri olduğu için seçim size aittir. Yeni Türkiye vatandaşlarının aldıkları son ihaleye göre 400 bin Euro ile 200 bin Euro arasında değişen fiyatlar arasından birini seçmesi mümkündür.

SELÇUKLU MİMARİSİNE UYGUN

Bir diğer önerim ise Klipsch olacaktır.

Bir diğer önerim ise Kharma hoparlörler olacaktır. Enigma Veyron’ların son zamanlarda Yeni Türkiye’nin vazgeçilmezi haline gelen Selçuklu mimarisine uygun, yıldız şekilli twitter dizaynı bu okurlarımızın evlerininin içindeki ve dışındaki Selçuklu havasına uyum sağlayacaktır.

Elbette bunların dışında da güzel hoparlörler var ama vokal için tavsiyem bunlar. Üstelik tarz olarak da uygunlar. Mesela şahane bir hoparlör olan Focal’ı tavsiye etmem. Çünkü modern bir mimarın elinden çıkmış görüntüsüyle üst düzey Focal hoparlörler görsel olarak çok uygun olmayacak, Allah korusun evinize gelmesi muhtemel birileri tarafından Mehmet Aksoy heykeli muamelesi görecektir. Peki bu hoparlörleri nasıl amplifikatöre bağlayalım diye soracak olursanız; burada da seçenek çok.

Az önce dediğim gibi almış olduğunuz ihalelerin büyüklüğüne göre farklı seçenekler var. Mesela büyük bir altyapı ihalesi falan aldıysanız tavsiyem Dan d’Agostino olacaktır. Üstelik bakır dış kaplamasıyla Klipsch hoparlörler gibi evinizin varaklarına uyum sağlayacak, yeşil göstergeleri ile size hem manevi hem de maddi hisler verecektir.

Daha makul bir seçenek ise Macintosh olabilir. Ama merak etmeyin onun da güç göstergeleri yeşildir hatta daha da iyisi çok sevdiğinizi bildiğim turkuaza yakın bir yeşildir.

Tavsiyem lambalı bir amplifikatördür çünkü sese vereceği derinlik ile sanki Kani Karaca yanı başınızda okuyormuş gibi hissedersiniz.

Üstelik de tüm bu saydığım sistemlerde çocuklarınız Serdar Ortaç, Demet Akalın falan da dinleyebilir. Ancak sistemler buna ne kadar dayanır onu bilemem.

MERAKLISINA NOT: Yeni Türkiye vatandaşı yerine koyulmuyorsanız üzülmeyin. Bu sistemlerle çok iyi klasik müzik de dinlenebilir. Hatta rock ve caz bile gider.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar