Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Herkese “Nerede eğlenelim?”, “Nereye gidelim?” “Neresi güvenlidir?” diye bana sık sık soruyor. Ve “Nereye çıkıp para harcayacağız?” demeden de edemiyor. İstanbul gece hayatı ve yeme-içme sektörü sadece ülkemiz için değil dünyada da çok ünlü. Son yıllarda yaşanan acıların ardından, özellikle Reina katliamından sonra gece hayatı etkilendi mi?

Yıllardır gece hayatının nabzını tutan bir yazar olarak etkilendiğini ve parası olanın harcamadığını da söyleyebilirim. Ancak en iyisi bu işi bilenlerine sormaktı. Dün köşede Reina’nın ortağı Ali Ünal’ın düşüncelerini ilk kez okudunuz. Bugün de ülkenin önemli mekânlarının isimlerine şu 3 soruyu sordum:

1- Reina saldırısından sonra gece hayatında nasıl değişiklik oldu? İnsanlar korkuyor mu?

2- Yeme-içme-eğlence sektöründe neler oluyor, nasıl etkilendi?

3- Reina açılmalı mı?

SESS-Nedim Binler

1- Saldırıdan sonra gece hayatı elbette olumsuz etkilendi.

2- Yeme-içme sektörünün yaşadığı sarsıntı sonucu daha köklü, güven veren ve belli standartları yakalayabilmiş işletmeler ayakta kalacak ve maalesef diğerleri çekilecektir. Ancak ayakta kalacaklar için de bazı iyileşmelere ihtiyaç var. Kiraların kesinlikle Türk Lirası olması gerekiyor.

3- Tabii ki kendileri verecek bu kararı. Ve karar ne olursa olsun onlara saygı duymak gerek. Orada bu insanlar çok büyük bir travma yaşadılar. Reina, İstanbul’un en önemli ikonlarından biri ve en değerli mekân markası olarak hepimize cesaret ve ilham veriyor.

GREY, HAZINE- Nezih-Tayfun Topal

1- Tabii yara aldı. İnsanlarda dışarıya çıkma korkusu vardı. Bu da 10 gün sürdü. Psikolojik olarak çok etkilendiler.

2- Ancak ülkenin neresinde bir durum olsa İstanbul gece hayatı etkilenir. Yeme-içme durduğu anda 350 üretici duruyor. Baktığınızda 80 milyar dolarlık bir piyasa etkileniyor.

3- Benim bileceğim bir şey değil. Onların kendi işletme düşünceleri. Tabii ki açacaklar.

OPERA-Serkan Koca

1- Son bir yılda yapılan her saldırı yemeiçme-gece hayatını olumsuz etkiledi. Son olarak gece hayatının en önemli mekânı Reina saldırısı % 70’e kadar iş kaybı yarattı.

2- Sektör yeni kimlik arayışında. Yatırımcılar daha çok alkolsüz ya da butik ve küçük canlı müzik yerleri peşinde.

3- İşletme için çok zor bir karar. Ancak çok kişinin ölümünün gerçekleştiği bir mekânda insanların eğlenebileceğini zannetmiyorum.

ULUS 29, FENIX-Metin Fadıllıoğlu

1- Evet Reina’daki korkunç olaylar hepimizi çok üzdü ve ürküttü. Amaç da buydu zaten. İnsanları sosyalleştikleri, sevdikleri, eğlendikleri, yeniden çalışma çabalama isteklerini yenilemek, akülerini şarj etmek üzere gittikleri yerlerden uzaklaştırmak. Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolarlık dışarıdan hiçbir ara mal almadan ürettiği turizm gelirine de darbe.

2- İşletmeler güvenlik tedbirlerini tekrar gözden geçirdiler, sektörü temsil eden TÜRYİD, insanların yeme-içme-gece hayatına küsmemeleri için çaba sarf etti. Bu sektör şimdiye kadar nasıl geldiyse öyle gidecektir. Sektörün karşılaştığı her problemde olduğu gibi: Güçlüler kalacak, zayıflar elenecek.

3- Bizim içinde bulunduğumuz meslek için söylenmiş bir söz vardır: “The show must go on!” (Gösteri devam etmeli.) İnsanlar yiyecek, içecek, eğlenecek, sosyalleşecek, işletme devam edecek. Reina o gece hayatını kaybedenler için bir köşe ayırıp, isimlerini orada yazıp onların unutulmamasını sağlayarak işletmeye devam edebilir bence.

SORTIE, SALOMANJE-Erol Kaynar

1- İlk günlerde insanlar olayın şokunu üzerlerinden atamadılar. Malum çok alışılmış bir durum değil. Çok ciddi etkileri oldu doğal olarak. Ama hayat devam ediyor. Önemli olan bundan sonrasının düzenli ve huzurlu olabilmesi. Moral, motivasyon paradan daha önemli.

2- Kabul etmek gerekirse çok zor günler geçiriyor yeme-içme sektörü. Gelecekle ilgili ümitlerimi asla kaybetmedim. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir, bunların da üstesinden gelecektir. Bu durumlarda inanç çok önemli. Gelecekte bir yol bulacaktır bu sektör ve ayakta kalacaktır.

3- Reina’nın açılması lazımdır, hatta gereklidir. Biz Sortie olarak kendimizi öksüz kalmış gibi düşünüyoruz. Reina mı olur ya da başka bir işletme mi olur bilemem ama mutlaka açılmalıdır. Yaralarımızı sarmayı bilmemiz gerek.

ŞAMDAN 13-Ali Sayar

1- Olaydan sonraki hafta çok etkilendi gece hayatı. 15 gün herkes çekildi. Ama şu aralar normale döndü.

2- Şu dönem çok durgun sektör ama bu sadece terör olaylarıyla ilgili değil. Ekonomik olarak da ülkemiz çok sıkıntıda, direkt etkiliyor insanları. Ama normale dönecek, benim inancım var.

3- Bence açılmalı.

HUDSON-Uğur Karabayır

1- Sosyal yaşamı ciddi şekilde etkiledi. Saldırının hemen arkasından gelen kar yağışı ve doların yükselişi moralleri bozdu.

2- Yeme-içme sektörü bu kadar kötüsünü daha önce görmemişti, ancak Türk insanı eve kapanmayı kabullenebilecek karakterde değildir. Bu zor zamanları atlatabilen ayakta kalacak ve güçlenerek yoluna devam edecektir. Biz Türkler sosyal yaşamı severiz.

3- Reina doğal şartlarında kapanabilirdi. Ancak bu durum üzerine kapanmamalı. Açılmalı ve akıllardaki kötü izleri silerek teröre karşı durduğumuzu ve sosyal yaşantımıza sahip çıktığımızı göstermeliyiz.

VİTRİN-Yasin Becek

1- İşler yüzde 50 düştü. İnsanlar çok tedirgin oldu, ama yavaş yavaş normale dönüyor.

2- Şu an ülkemizde bir kriz yaşanıyor; bu sorun ve doların durumu para harcayan müşteriyi etkiliyor. Ve birçok hizmet sektörü kepenk indiriyor.

3- Türk halkı ne kadar çabuk unutuyor gibi gözükse de duygusaldır. O gece oradan sızan fotoğrafları beyinlerinden silseler de kalplerinden silemezler. Benim fikrim, kışlık bölümü müze olsun. Aşağıdaki yer devam etsin.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar