Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıllardır haykırıyoruz İzmir’in 50 metrelik kapalı yüzme havuzu ihtiyacını..

        Bir türlü olmadı. Tesis hamleleri içine eklemediler.

        Hep söylentide kaldı. ‘Yapılıyor, yapacaklar’la bugünlere kadar gelindi.

        İzmir’de yüzmede performans sporu yapanların tek ihtiyacını Alsancak Atatürk Yüzme Tesisleri karşılıyor.

        O küçücük alanda yüzlerce minik, genç, büyük turnuvalara, büyük organizasyonlara hazırlanıyor. Tesisin 50 metrelik açık havuzu 1967 yılında yapıldı. 1971 Akdeniz Oyunları’nda antrenmanlar için 25 metrelik kapalı havuz eklendi.

        46 yıldır İzmir’in yükünü çekiyor bu tesis.

        İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü tarafından işletilen Narlıdere Olimpik Yüzme Havuzu, 2005 yılındaki Universiade Spor Oyunları’nın yüzme, su topu ve kule atlama branş karşılaşmaları için inşa edildi.

        Kış aylarında hizmet veremiyor, atıl bir durumda bekliyor.

        ASIL İHTİYAÇ KIŞIN

        Açık havuzların kapandığı dönemlerde sporcuların kendilerini geliştireceği, Türkiye Şampiyonaları’nın yapıldığı, milli sporcuların uluslararası şampiyonlara hazırlandığı tek tesis Atatürk Yüzme Havuzu. Gün ağarmadan ve gece geç saatlerde tesise gelen sporcular, kendilerine ayrılmış olan kulvarlara sıkışıp, derece geliştirmeye çalışıyorlar ne yazık ki.

        Gençlik ve Spor Bakanlığı 2017 bütçesine İzmir’e 50 metrelik kapalı bir yüzme havuzu koymasına rağmen, bugüne kadar en küçük bir adım atılmadı.

        Tespit edilen yer; Atatürk Spor Kompleksi içinde ve basketbol salonunun yanındaki otopark alanı.

        MAHKEMELİKLER

        Ancak, bu alan Bakanlık’la, Gençlik ve Spor Vakfı arasında yapılan anlaşma sonrasında bir firmaya kiraya verildi. Bakanlık, yıllardır anlaşma yapılan firmayla mahkemelik.

        Mahkeme sonuçlanmadığı için de 50 metrelik kapalı havuzun yapılacağı bu alanda bir türlü çalışmalar başlamıyor.

        Buna rağmen İzmir İl Müdürlüğü, zemin etüd çalışmalarına başladı. Fakat mahkemenin uzayacağını anlayan yetkililer mecburen yeni bir formül üretti.

        Alsancak Atatürk Yüzme Tesisleri’ni yıkarak, yerine çağın gereklerini karşılayacak 50 metrelik kapalı yüzme kompleksi yapmayı düşünüyorlar.

        Fikir olarak iyi görünse de, İzmir’in yüzmede bütün yükünü taşıyan bu tesis yıkılınca, orada antrenman yapan 7’den 70’e herkesin, ayrıca yarışmacı grupların ne yapacağı düşünülmüyor.

        İzmir’de belediyelerin yaptığı 25 metrelik havuzlar var.

        Buca ve Karşıyaka’da kapalı, Bornova ve Bayraklı’da açık. Tesisler daha çok yeni spora başlayanlara ya da yaşam için spor yapanlara avantaj sağlıyor.

        BORNOVA’YA İKİNCİ

        Ancak havuzların normları, yarışma şartlarına uygun değil.

        İzmir Büyükşehir Belediyesi de Bornova’daki Buz Sporları Salonu’nun hemen yanına ikinci yarı olimpik yüzme havuz kazandırmak için yer belirlemesi yaptı.

        Bu tesis hem bu sporla uğraşan çocukların ve gençlerin tesis ihtiyacını karşılayacak hem de yüzme öğrenmek isteyenlerin aktif şekilde kullanacağı yeni bir cazibe merkezi olacak.

        Ama Büyükşehir Belediyesi kimliği taşımayan diğer kulüplerde lisanslı yarışmacı veya hazırlık evresindeki sporcular bu tesisten ne kadar yararlanabilecek, bu muamma..

        İŞTE İSTEDİĞİM

        Yıllardır arzum, 50 metrelik kapalı-açık havuzları barındıran, engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla yararlanabileceği, çırpınma ve 25 metrelik antrenman havuzları olan, ayrıca kule atlama yarışları ve yarışmalara hazırlanma imkanlarının bulunduğu bir yüzme kompleksi.

        12 ay, 365 gün hizmet verecek, uluslararası organizasyonların yapılabileceği, 7’den 70’e herkesin faydalanabileceği bir tesis olmalı.

        Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerinin Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu’nu yıkma formülüne ve yeni tesisi yapmayı düşündükleri alan için yıllardır mahkemelik olduklarına bakılırsa, bir başka bahara kalacak gibi görünüyor.

        Tesisi İzmir’e kazandırabileceğine inandığım Başkan Aziz Kocaoğlu’na her ortamda söylediğim gibi, yine tekrarlıyorum.

        Kısa vadede bu işi sen yaparsın Başkan.

        Vazgeç şu 25 metrelik havuz projenden.

        50 metrelik kapalı-açık bir yüzme kompleksi istiyoruz senden.

        Bu kez, “Kültürpark’a” demeyeceğim.

        Yeter ki, yapılsın...

        9 madalya, 3 kupa

        Kulüpler Türkiye Tekvando Şampiyonası’nda mücadele eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, 1 altın, 6 gümüş, 2 bronz madalya ve 3 kupayla genel sıralamada Türkiye ikincisi oldu. Büyükşehir sporcularından Kübra Kıyı, tüm rakiplerini yenerek 67 kiloda altın madalyaya uzandı. 49 kiloda Kübra Dürdane Çakır, 73 kiloda Simge Erensayın, +73 kiloda Esra Akbulat, 63 kiloda Umut Begeç, 68 kiloda Barış Dağ ve 80 kiloda İsmet Begeç ikincilik kürsüsüne çıkarken 74 kiloda Umutcan Çalışkan ve 62 kiloda Işıl Kaptan ise üçüncülük elde etti.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar