Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “BİRİ Joseph K.’ya iftira etmiş olmalıydı, çünkü kötü bir şey yapmamış olmasına karşın bir sabah tutuklandı...” Joseph K. kim mi? Franz Kafka’nın ‘Dava’ adlı romanının neyle suçlandığını bile bilmeden kendini hukuksal bir sürecin ve bürokrasinin dehlizlerinin içinde çırpınırken bulan kahramanı. İngiliz yazar Tom Basden, onu bir oyunla bugüne taşıdı. Batı Ataşehir’in yeni tiyatro, konser ve yeme-içme mekânı DasDas da kapılarını ‘Joseph K.’ adını taşıyan bu oyunla açtı.

        KOCA BİR KARA DELİK

        Oyun, global bir bankada üst düzey yönetici olan Joseph K.’nın, 30. yaş gününde evinin kapısını çalan 2 adamdan tutukluluk halini öğrenmesiyle başlıyor. Önce olanların kamera şakası olduğunu sanan Joseph K., ardından bu saçmalığın ciddiyetini kavrayıp sırtını hukuk devletinin güvencelerine dayamaya kalkıyor, yetmeyince tanıdıkları araya sokuyor ama yine olmuyor. Sonunda kendini cep telefonu, pasaportu iptal olmuş, ismi bile olduğundan farklı telaffuz edilir halde bir labirentin içinde buluyor. Gittiği her yerde herkesin bildiği bu ne idüğü belirsiz dava giderek daha büyük bir kara deliğe dönüşüyor, ruhu da bu kara deliğin içinde debelenip duruyor.

        Oyun bir kara komedi. Seyirci bu absürd olaylar zincirini seyrederken kahkahalarla gülüyor gülmesine ama atılanlar içli, acı kahkahalar. Hadi şöyle bir düşünelim, suçu, cezayı, hukuk devletini, toplumsal baskıyı, şüpheyi, görüntüde özgür de olsak içine hapsolduğumuz kısırdöngüyü... Oyunu izlerken absürd olarak nitelendirdiğimiz olaylar, maalesef hayatlarımızın her an hepimizin başına gelebilecek olan gerçeği... Ağlanacak halimize gülüyoruz yani!

        ETKİLİ PERFORMANSLAR

        Süpervizörlüğünü tiyatromuzun ‘iyi ki var’ yönetmenlerinden Serdar Biliş’in üstlendiği oyun, meydan sahnede, tek bir dekorun içinde, İlksen Başarır’ın çevirisiyle sahneleniyor. Mert Fırat’ın Joseph K.’nın ruhsal dalgalanmalarını ustalıkla sahneye taşıdığı oyunda Didem Balçın, Onur Dilber ve Özgün Aydın da rol alıyor. Balçın ve Dilber 5’er, Aydın 6 farklı karaktere can veriyor oyunda. Küçük aksesuvarlar aracılığıyla geçiş yaptıkları her bir karakterde son derece başarılılar.

        ‘Joseph K.’ sözü, sahneleniş biçimi ve performanslarıyla sezonun kaçırılmaması gereken oyunlarından biri. 31 Mayıs’ta seyredebilirsiniz, bilginize...

        DasDas hakkında

        - Mert Fırat, Didem Balçın, Harun Tekin, Koray Candemir ve Muzaffer Yıldırım tarafından kurulan DasDas; tiyatro, müzik ve mutfağı birbirlerine organik olarak bağlı mekânlarla tek bir alanda topluyor. DasDas Sahne, DasDas Müzik, DasDas Mutfak ve DasDas Atölye’den oluşuyor.

        - DasDas Mutfak yakında açılacak. DasDas Müzik ise birbirinden özel konserlere ev sahipliği yapmaya başladı. 11 Mayıs’ta Teoman’ın, 12 Mayıs’taysa Koray Candemir’in konseri var, bilginize...

        - DasDas Sahne, kendi prodüksiyonu olan oyunların yanı sıra başka ekipleri de sahnesinde ağırlıyor.

        - DasDas Atölye’de paneller, edebiyat söyleşileri ve çocuk oyunları gibi etkinlikler düzenlenecek. Akademik eğitimler gerçekleştirilecek. Yurtdışından ekiplerle yapılacak ortak çalışmalar da olacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar