Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye, sınır bölgelerinde gerçekleştirdiği ve resmi olarak ilan ettiği askeri operasyonların ölçeğini genişletiyor. 2016 yılından bu yana Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirilen dört operasyondan (Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı operasyonları) üçü terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye, biri (Fırat Kalkanı) DAEŞ’a karşı yapıldı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Mayıs'ta sinyalini verdiği 5. operasyonun Halep'in kuzeyindeki Rusya'nın gözetimindeki üç cep bölge üzerinde gerçekleşeceği konuşuluyor. Tel Rıfat, Minnah ve Münbiç… Tel Rıfat, Türkiye'nin 2018'deki operasyonlarının ana hedeflerinden biriydi ancak o zaman Rusya engel olmuştu. Türkiye, Rusya Ukrayna’ya odaklanmışken operasyon için uygun bir ortam oluştuğunu görüyor. Ancak Moskova yönetimi temkinli. Rus helikopterleri bölgede YPG/SDG mevzileri üzerinde düşük irtifada uçuş yapıyor. Bu Ankara ve Ankara'ya bağlı gruplara doğrudan mesaj olarak görülüyor.

        YPG/SDG'nin 2016'da Rus kalkanı altında kontrol etmeye başladığı Tel Rıfat ve Münbiç o günden beri tartışmalı durumda. Ve bir şekilde de İdlib dosyasıyla ilişkileniyor. Rusya, Türkiye'nin İdlib'e ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmekte gecikmesinden duyduğu endişeyi daha önce defalarca dile getirmişti. Ancak İdlib meselesi hâlâ çözülemedi. Kolay çözülecek gibi de gözükmüyor. Bu durum Türkiye ile Rusya arasındaki uzlaşı çabalarını yeniden öne çıkarırken SDG'yi de Tel Rıfat ve Münbiç'te zor bir seçimle baş başa bırakıyor. Zira SDG bir kez daha söz konusu iki bölgeyi Türkiye'nin önünü kesmek için Suriye ordusuna teslim etme talebiyle karşı karşıya kalabilir.

        REKLAM

        Peki sahada durum nasıl? Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları Münbiç, Tel Rıfat, Ayn el Arab bölgelerinde YPG'nin bel kemiğini oluşturduğu SDG'nin temas hatlarına sevkiyat ve askeri konvoy göndermeyi sürdürüyor. Muhalif gruplar üç gündür gerçek cephaneyle askeri tatbikatlar yapıyor. Beklenen operasyon için hazırlıkları tamamlıyor.

        SMO ve diğer gruplar dokuz noktaya konuşlanmış durumda. TSK belirlenen altı noktada üslenmesini gerçekleştirdi. Ayrıca bir Türk askeri konvoyu Bab el Selame Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Tel Rıfat, Münbiç ve Ayn el Arab'da SDG ile temas hatları yakınına konuşlandı. Türk savaş uçakları, keşif uçakları ve Bayraktar İHA'ları Halep'in kuzeyinde görüntüler alıyor.

        Hey'et Sairun Lil Tahrir ile SMO çatısı altındaki muhalif gruplar operasyona hazırlık kapsamında Halep'in kuzeyinde SDG ile temas hatlarına yakın bölgelerde gerçek cephaneyle üç gündür ileri düzeyde askeri tatbikat yapıyor. Zaman zaman yakın temasta yaşanıyor.

        Türkiye'nin hedeflerinden biri de Ayn İsa ve Tel Temir bölgelerine, oradan da M4 karayoluna (Halep-Lazkiye yolu) ulaşım sağlayarak bir kontrol bölgesi oluşturmak. Karayolu Münbiç ve Kamışlı'yı da birbirine bağlıyor. PKK, bu yolu lojistik ve ticari operasyonlar için kullanıyor.

        Türkiye, hangi güç hangi talepte bulunursa bulunsun güney sınırında güvenlik bölgesini oluşturma kararlılığından vazgeçmeyecek. Bu noktada hâlâ "bölge güvenliğini sarsacağı" gerekçesiyle yeni bir operasyona yol vermek istemeyen ABD'nin Türkiye’yi anlamadığını görüyoruz. Ama daha da önemlisi ABD’nin müttefiki PKK’nın İran’ın istihbarat aparatı olduğunu anlamamış olması...

        Türkiye, İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya almaya çalışan ABD ve Batı ülkeleriyle sürdürdüğü bir dizi müzakere turunun ardından Fırat’ın doğusunu da pazarlıklarda gündeme getirebilir. Ama şimdilik öncelik Fırat’ın batısı.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar