Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Son iki yıldan bu yana İHA’lar, son bir yıldır ise SİHA’lar ile bölgede örgütün Türkiye sınır hattındaki Zap, Hakurk, Avaşin Bradost bölgelerindeki kamplarını ve İran-Irak sınırındaki Kandil bölgesindeki kamplarını günde ortalama 56 saatlik izleme ile 24 saat bölgeyi gözetim altında tutuyordu. Bu sayede son iki yılda örgütün üst düzey 18 yöneticisi öldürüldü. Örgüt yöneticilerinin artık gün ışığında hareket edemediği gözlendi. Diğer taraftan Diyarbakır ve Ankara-Gölbaşı’ndan yürütülen teknik takip ve dinlenmesi sayesinde örgütün telsiz ve telefon görüşmeleri takip altına alındı.

TSK VE MİT ORTAK ÇALIŞTI

2020 yılı itibariyle tüm dünya pandemi gündemi ile uğraşırken TSK ve MİT başta Irak’ın kuzeydoğusu olmak üzere eş zamanlı olarak kuzeybatısında da teknik takibin yanında fiziki istihbarı çalışmalara da hız verdi. 1992’den bu yana Irak’ın kuzeydoğusundaki hareketliliği ve örgütün alışkanlıklarını TSK ve MİT’in ortak istihbarat havuzunda değerlendiren güvenlik birimleri son iki yıldır örgütün ikinci Kandil’i olarak bilinen Sincar bölgesinde de çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bu istihbarat çalışmaları kapsamında örgütün Sincar sorumlusu ve Irak’tan Suriye’ye geçiş lojistiğini sağlayan Zeki Şengali hava operasyonu ile öldürülmüştü.

TSK’nın MİT ile ortak yürüttüğü hava operasyonlarının ardından terör örgütü PKK üst düzey yöneticileri ve örgütün beyni, arşivi, Süleymaniye’nin güneyindeki Halepçe-İran hattında bulunan Asos-Pencevin bölgesine taşınmıştı. Yani merkez üssünü Kandil’in daha güneyine taşıdı. Örgütün bu tedbirlerine rağmen TSK’nın 27 Mayıs tarihinde yürüttüğü hava operasyonu ile örgütün merkez yönetiminde yer alan İsmail Nazlıkul Asos’ta öldürüldü. TSK “Nereye giderseniz gidin, hedefimizsiniz” mesajını verdi. Kaynakların aktardığına göre TSK’nın söz konusu bölgeyi vurduğu dakikalarda örgütün 9 üst düzey ismi de bölgede bulunuyordu.

ÖRGÜTÜN LOJİSTİK HATTI KIRILDI

Terör örgütü PKK’nın dünyada pandemi krizini fırsat bilip Sincar, Mahmur, Karaçak ve Kerkük hattından Süleymaniye’ye açılan yeni bir lojistik hat oluşturması 15 Ocak’tan bu yana TSK’nın radarındaydı. Özellikle Karaçak kampında PKK militanlarının yoğunlaşması ve Kerkük yakınlarında terör örgütlerinin iki eğitim kampı oluşturması üzerine bölge, Türkiye açısından daha dikkat çekici hale geldi.

Dün gece özellikle Karaçak-Mahmur ve Sincar hattındaki terör kamplarının vurulması da bu lojistik hattı ortadan kaldırmayı amaçlıyordu.

Karaçak ve Sincar bölgesinde pandemi süreci ile beraber ABD’nin PKK ve YPG’ye sağlamış olduğu sağlık gereç ve imkanları ile iki ayrı sağlık merkezi kurulmuştu. Bu iki merkezin temel amacı Suriye ve Irak sahasındaki PKK’lıların tedavi edilmesiydi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında bu durum Ankara’da istihbarat raporlarına yansımış, söz konusu durum Iraklı muhataplara iletilmek istenmiş ancak Irak’taki karışıklık yüzünden bekletilmişti. Irak’ın eski istihbarat başkanı olan Mustafa Kadimi’nin başbakanlığa gelmesi ile beraber geçtiğimiz günlerde iki ülkenin istihbarat yetkilileri bir görüşme gerçekleştirdi. Örgütün Irak sınırları içerisindeki faaliyetlerinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

DOĞU-BATI EKSENİNDE EN GENİŞ ALANA OPERASYON

1996’dan bu yana TSK, Irak sınırına çok sayıda hava ve kara operasyonu gerçekleştirdi. Bugüne kadar düzenlenen operasyonlar anlık istihbarat ve bölgedeki hareketliliğe yönelik hava operasyonlarıydı. Ancak dün gece gerçekleştirilen operasyon Kandil, Sincar, Karaçak, Hakurk, Zap bölgelerine yönelik çok geniş bir alanı içine aldı. İlk kez doğu-batı eksenli ve bu ölçekte bir operasyon hayata geçmiş oldu.

Böylelikle 15 Ocak’tan bu yana sahada elde edilen istihbarat ve bununla berber İHA/SİHA görüntüleri ile örgütün hareket alanı kısıtlanmış oldu.

Türkiye sınırları içerisinde düzenlenen KAPAN operasyonları ile terör örgütünün 19 adet lojistik üssü tamamen kontrol altına alınırken 2020’de TSK ve MİT’in işbirliği ile “terörü yerinde imha stratejisi” hayata geçirilmiş oldu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar