Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BM’nin tanıdığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçler pazartesi günü sabah saatlerinde Vatiyye Hava Üssü’nü Hafter’e bağlı güçlerin elinden aldılar.

        Çok sayıda mühimmat ile bir de Rus hava savunma sistemi ele geçirildi. Aslında ele geçirilen askeri teçhizat Rusya’nın ne ölçüde Hafter’e destek verdiğini de ortaya koyuyordu. Hafter’e bağlı silahlı gruplar bu sistemi Türk İHA’larına karşı kullanıyordu.

        Ancak bölgede dikkat çeken bir tablo daha oluşmaya başladı. Mesela, Vatiyye’yi koruyan paralı Rus askerleri iki hafta önce Tunus sınırı üzerinden burayı terk etmişti. Bu beklenen bir durum değildi ama Rusya’nın geride teçhizatını bırakıp bölgeyi terk etmesi Ankara-Moskova arasındaki görüşme trafiğine işaret ediyor.

        PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK UMH’DE

        Son mücadeleler artık Trablus’un güneyindeki Hafter’in Batı Libya’daki son üssü Tarhuna’ya odaklanmış durumda. Tarhuna’ya yönelik operasyon hazırlıkları iki haftadır devam ediyor. Bu kent Hafter’den alındığı takdirde, Hafter’in artık siyasi ve psikolojik gücü tükenmiş olacak.

        Libya Ulusal Hükümeti Başbakanı El Sarrac’ın Kasım 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir anlaşma yapmasının ardından Trablus’taki durum Sarrac’ın lehine değişti. Böylece Libya iç savaşı güçlü aktörlerin sahada rol çalmasına dönüştü.

        REKLAM

        Hafter güçlerini Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan doğrudan siyasi, ekonomik ve askeri teçhizat olarak desteklemeye devam ediyor. İsrail’in ise şimdilik Hafter’e desteğini askıya aldığı konuşuluyor.

        MÜCADELE GÖKYÜZÜNDE

        Sosyal medyada savaş meydanına dair paylaşılan görüntüler her ne kadar 2011 yılında Kaddafi’ye karşı başlayan isyanı hatırlatsa da asıl yüksek teknoloji mücadelesi gökyüzünde veriliyor.

        Bölgedeki meslektaşlarımla yaptığım görüşmede, Vatiyye operasyonu başlamadan önce Libya sahillerindeki Türk firkateynlerinin Hafter güçlerine ait Wing Loong modeli İHA’yı Vatiyye üssü üzerinde düşürdüğünü belirtiyorlar.

        Diğer bir ifade ile aslında Libya semalarında Çin İHA’ları Türk yapımı Bayraktar İHA’ları ile kapışıyor…

        Türkiye’nin Sarrac’dan taraf olarak Libya savaşında durumu değiştirmesi elbette NATO’yu da göreve çağırdı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg La Stampa gazetesine verdiği demeçte gelecekte Ulusal Mutabakat Hükümetine destek vereceklerini açıklamıştı.

        VATİYYE’YE YERLEŞEBİLİRİZ

        Yakında Vatiyye’de Türk İHA’ları ve F-16 jetleri konuşlandırılabilir. Libya ile yapılan anlaşma uyarınca bu mümkün. Görüştüğüm Libyalı yetkililer bu konudaki beklentilerini açıkça dile getiriyor. Ayrıca Vatiyye’nin Libya’da şehitlerimize yönelik saldırının koordine edildiği merkez olması, bu durumu daha da anlamlı kılıyor.

        Tüm bu gelişmeler ile Avrupa’ya insan kaçakçısı botların konuşlandığı Libya semalarında Türkiye, Avrupa için de bir güvenlik sağlamış olacak. Tıpkı İdlib’de olduğu gibi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar