Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Afrin operasyonu ile Suriye sahasındaki kararlılığını muhataplarına gösteren Türkiye ile ABD arasında Münbiç pazarlıklarında sona gelindi.

Ankara-Washington hattında geride bıraktığımız Şubat ayından buyana yapılan 9 görüşmenin ardından terör örgütü PKK’nın ve örgütün Suriye kolu YPG’nin Temmuz ayının ilk haftası itibari ile Münbiç’den çekilmesi planlanıyor.

Örgütünün en geç 10 Ağustos tarihi itibari ile kenti boşaltması bekleniyor. Ancak bu zannedildiği kadar kolay mı? Elbette değil ama Türkiye’nin sabır ve kararlılık içinde olması doğru sonuçları ortaya çıkaracak.

8 BİN PKK’LI HASEKE’YE

Her kesimin en fazla cevabını merak ettiği konu, kenti boşaltacak olan PKK’lılar nereye gideceği. Ankara ve Washington arasında yapılan görüşmelerde, terör örgütü PKK ve Suriye kolu Münbiç kent merkezi ve kırsal kesiminden yani 9 bölgeden en geç 40 gün içinde 4 aşamalı çekilmesi planlanıyor. Örgütün ağır silahları bırakıp çekilmesi isteniyor.

Bu plana göre ABD’liler kentteki 8 bin PKK/YPG’liyi Kandil’den ayrıştırılması sürecine kadar ki süreçte Haseke kentine gönderecek.

GÖZLEM TİMLERİ OLACAK VE TEŞRİN BARAJI ALINACAK

Haseke'ye gönderilecek PKK'lıların gözlem timleri tarafından yakından takip edileceği belirtiliyor. Zira burada en önemli nokta Teşrin Barajı. Ankara- Washington hattında yapılan görüşmelerde bölgenin önemli enerji kaynaklarından Teşrin Barajı'nın kontrolü olduğu bu konuda da uzlaşma sağlandığı ve barajın kontrolünün PKK’dan alınacağı bildirildi.

ANKARA, FRANSA’YA SICAK BAKMIYOR

Bu plana göre, Münbiç’in boşaltılmasının ardından 15 Ağustos’ta kentin yönetimi sivil yönetime verilecek.

Türkiye ve ABD ise kentte gözlemci statüsünde kalacak.

Diplomasi kulislerinde ABD’nn Fransa’nın da Münbiç’de gözlemci statüsünde yer alması yönünde bir eğiliminin olduğu ancak Türkiye’nin bu konuda tavrının olumsuz geliştiği kaydediliyor.

Görüştüğüm diplomatik kaynaklar, Fransa’nın gözlemci statüsünde yer alıp almayacağı hususunun 4 Haziran’da Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinde netleşceğini ifade ediyorlar.

Ankara Fransa’nın geride bıraktığımız 3 aylık süreçte Suriye konusunda kötü sınav verdiği gerekçesi ile Fransa’nın yer almasının sadece bölgedeki sorunu daha da kalabalıklaştıracağı görüşünde.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ YERİNE DÖNECEK

Terör örgütü DAEŞ’in tehdidi nedeniyle 22 Şubat 2015’de büyük bir operasyon ile Süleyman Şah ve Süvarilerinin naaşları Türkiye sınır hattındaki Yukarı Eşme köyüne taşınmıştı.

Münbiç’in temizlenmesinin ardından 20 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ise Süleyman Şah’ın naaşı Türkiye’nin Vatan toprağı sayılan eski yerine nakli ile ilgili süreç başlatılacak.

ABD PKK İLE YPG’Yİ AYRIŞTIRACAK MI?

Hali hazırda kentte ve çevresinde 8 bine yakın PKK ve YPG’linin olduğu ve tamamının doğrudan ABD’nin kent merkezindeki 3 askeri irtibat noktası ile doğrudan çalıştığı ifade ediliyor.

ABD’li diplomatik kaynaklar, ABD’nin örgütün İran yanlısı kanadı ile YPG arasındaki bağları koparacak orta ve uzun vadeli bir plan üzerinde çalışıldığını bu nedenle Münbiç’teki silahlı militanların PKK'nın en etkin olduğu bölgelere nakil etmek yerine Haseke bölgesine taşınmasının planlandığını belirtiyorlar. Yıl sonuna kadar bu bölgede kalmaları sağlanacak.

11 GÖZLEM NOKTASI

Münbiç kent merkezinde 11 gözlem noktası oluşturulması planlanıyor. Planların tam anlamı ile uygulamaya geçilmesi ile birlikte su ve enerji kaynaklarının önemli kavşağı konumundaki şehrin asayişi de dahil güvenliğin sürdürülebilir olması için 5’de Türklerin yer alacağı 11 gözlem noktası oluşturulmasının planlandığı ancak bu konunun son şeklinin de 4 Haziran'da netleşeceği belirtiliyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar