Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sosyal medyadaki bulaşıcı kötülük hep Black Mirror’ın o bölümünü hatırlatıyor; robot arıların yaklaşık 400 bin kişiyi öldürdüğü bölümü. “Death to” etiketiyle en fazla hedef gösterilen nefret objelerinin gerçekten öldüğünü farkeden habis ruhlar klavyelerinin ardına gizlenip infaza girişiyor ama o etiketi kullananlar da sonunda arıların kurbanı oluyor. Black Mirror’ın her bölümünde olduğu gibi kurgunun kendi gerçekliği içinde teknolojik bir distopyaya tanık oluyoruz. Dizinin, sosyal medyadaki evrensel obsesyon ortamında, gerçek dünyaya en fazla dokunan bölümü belki de “Hated in the Nation”.

        Gerçek dünyada ucunda ölüm yok ama kötülük çok. Fahriye Evcen’in bebek kilolarına sataşmalar, haberlere “eleştiri ve yorum” şeklinde yansımış olabilir ama dört ay önce anne olmuş bir kadına bedeni üzerinden saldırı düpedüz kötülüktür. Evcen de o kitleye, “Her anne her kadın çok güzeldir” cevabını vermiş kısaca. 2.Sayfa sunucuları Müge ve Gülşen’in “Fahriye çok güzelsin” etiketine teşekkür bağlamında.

        Dış görünüş üzerinden nefret saçanlara karşı, bütün kadınlara atıfla “beden olumlama” dili çok hümanist bir seçenek. Ancak şurası da malum, Fahriye Evcen’in kendisi özellikle güzel. Hatta Türkiye’nin en güzel kadınlarından. Belki de o nedenle böyle zalimce intikam alınıyor. Sürü mantığı da çirkin saldırıları tetikleyip kitleyi genişletiyor. Fakat iyilik için de umut var; Fahriye’ye moral mesajları kötüleri yıkıp geçiyor.

        Biri demiş ki, “İlk defa aldığı kiloları veremeyen bir ünlü görüyorum…” Fazla bakmadığı için görmemiş olabilir; ya da neyi görmek istediğine dair bir tercihtir. Kocası Burak Özçivit’le Bodrum dönüşü havalimanında çekilen fotoğrafında gözlerinin içi gülen mutlu kadını görmek de bir tercihtir.

        Bir çokbilmiş de, hamilelikle kaç kilo alınabileceğine dair uzman kesilirken, havuz başı fotoğrafına atfen neden tatile gittiğini bile sorguluyor. Aslına bakılırsa o tatil fotoğrafında Burak Özçivit’in de kilo fazlası var gibi görünüyor. Doğum yapmadığı halde! Ama ona kimse bulaşmıyor.

        Henüz anne olmuş ünlülere bulaşmak ise global bir hastalık. Fahriye Evcen’in usturuplu diline karşın, saldırılara sert karşılık verenler çıkıyor. Örneğin süper model Candice Swanepoel, doğumdan sadece 12 gün sonra Brezilya’da bikinili görüntülenmiş, model olmayan bir kadında hani neredeyse normal sayılacak göbeğiyle alay edenlere Instagram’dan cevabı yapıştırmıştı: “İnsanlar ne kadar zalim olabiliyor. Ben dokuz ay oğlumu taşıdım. Biraz göbeği hak ettim herhalde. Bütün mesele model olmam mı? Biz de normal insanız, bırakın denizin tadını çıkarayım. Sizin hayatın gerçeklerine uymayan güzellik standartlarınız uğruna karnımı saklayacak değilim. Burada yeni bir hayata can veriyoruz. Hanımlar hepimiz aynı gemideyiz, lütfen birbirimize daha nazik olalım.”

        Candice'in bu haline çemkirenlerin tipini merak ediyor insan.

        Kim Kardashian ise daha doğurmadan galiz çıkışların hedefi olmuştu; hamileyken giydiği bir elbise dolasıyla katil balinaya benzetilerek… Bazı ünlüler ise alaycı dile hedef olmadan da doğum sonrası gerçekliğiyle beden olumlama mesajı veriyor. Örneğin Anne Hathaway , eski bir jean pantolonu nasıl kesip şort yaptığını gösteren fotoğrafı paylaşıp şöyle yazmıştı: “Hamilelikte (ya da herhangi bir zamanda) kilo almanın utanılacak bir yanı yok; geçen yazın şortu bu yaz kısa durduğu için jean’den şort yapmakta da utanacak bir yan yok. Vücutlar değişir. Sakın tersini söylemelerine izin vermeyin…”

        Süper model Chrissy Teigen ise kocası John Legend’le ikinci çocuktan sonra göbeğini yakın plan videolamış, doğum lekelerini göstermişti. Ve “Sanmayın ki bu halimle kendime çok güveniyorum” diye de eklemişti. Hain saldırılara karşı tedbir olarak muhtemelen, hani empati yapıp alay etmesinler diye.

        Kate Hudson ve Pink de “Önce annelik ve sağlık, sonra kilo verme” diyerek doğum kilolarını gösterdiler sosyal medyada.

        https://www.instagram.com/p/BqxVXQxA4Y5/

        Hatta bazen kocası ünlü olanlar da beden aşağılama saldırılarına hedef olabiliyor. Pierce Brosnan’ın karısı Keely Shaye Smith gibi mesela. Hem de ileri derecede. Doğum sonrası 90 kiloya çıkınca Amerikan tabloidlerinin kum torbası haline gelmişti; “Brosnan, kilo vermezse obez karısını terkedecek” diye yazıyorlardı. Brosnan’ın hayranları da “Bu kadın sana yakışmıyor” diye döşeniyorlardı. Dönemin Bond’u ise “O benim kutup yıldızım” diyordu. Eski bir gazeteci olan Keely Shaye Smith sonunda kilo verdi de, herkesi susturdu.

        Ve neyse ki Fahriye Evcen, Cannes’da kırmızı halıda yürümüş ve Rai ile aynı kozmetik markasının yüzü olmakla birlikte Dünya Güzeli filan seçilmiş değil. Ama onun da bir payesi var;Buzznet'in iki yıl önceki, başarı, zeka ve popülarite gibi kriterlerin de dikkate alındığı dünyanın en güzel 30 kadını oylamasında 9’unculuk şeklinde.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar