SGK'dan menfaatinize cevap alamazsınız
Sosyal Güvenlik’te bir sorunun birden çok doğru cevabı vardır. Ancak, bunlardan sadece bir tanesi sizin menfaatinize olandır. Size Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan verilen cevap da SGK’nın bakış açısından olmuş, baban ise sizin ailenizin menfaatine göre hesaplamış.
Ali Bey, babam bir işyeri açmıştı ama işyerini annem üzerine yapmıştı. O sebeple Bağ- Kur primi ödüyordu annem ve babam ölünce dükkânı kapadık. Ancak babam ölmeden önce ‘Annenin emekliliğine 3.5 yıl var’ diyordu ama şimdi SGK’ya gittik, annemin en az 15 tam yıl prim ödemesi yapması lazımmış. Acaba babam mı yanlış biliyordu, SGK mı bizi yanıltıyor? Bir de annem doğum borçlanması yapabiliyor mu? Gizem AYDOĞAN-İZMİR
Aslında tam tarihleri yazmamışsınız yani annen hangi tarih aralığında kaç yıl prim ödedi bilgisi yok ama sorunuzdan anladığım kadarıyla anneniz yaklaşık 6.5 yıl kadar Bağ- Kur primi ödemiş. Babanız da annenizi 3.5 yıl (1260 gün) SSK’lı yapıp, SSK’dan hem daha erken hem de daha yüksek emekli aylığı ile emekli etmeyi planlamış. Zira, 8.9.1999 günü öncesinde sosyal güvenlik sistemine girmiş olanlar, SSK’dan 3600 gün ile yani 10 yıl ile emekli olurlar. Babanız da sanırım bunu düşünmüş. SGK’nın verdiği cevap da doğru. Anneniz bundan sonra 15 yıla tamamlayacak kadar Bağ-Kur olur. Zira, Bağ-Kur’dan yaşlılıktan kısmi emekli aylığı alabilmek için toplamda 15 tam yıl (5400 gün) prim ödemiş olmak gerekir. Görüldüğü üzere babanızın dediği de doğru SGK’nın dediği de doğru ama babanız sizin ailenizin menfaatini düşünerek plan yapmış, SGK ise kendi kasasını düşünerek cevap vermiş. Bu sebeple benim yetiştirdiğim öğrencilerime “Halkın Sosyal Güvenlik Uzmanları” diyoruz.
DOĞUM BORÇLANMASI DOĞUMA GÖRE
Annenizin doğum borçlanması yapabilmesi de mümkündür ama yine yeterli bilgi vermemişsiniz, mesela hangi yıllarda doğum yaptı, kaç doğum yaptı, doğumları sosyal güvenlik sistemine girmeden mi, girdikten sonra mı yaptı? Bütün bunlara göre, anneniz SSK, Bağ- Kur veya memur olarak sosyal güvenlik sistemine girdikten sonra doğum yapmış ve doğum yapma tarihinden itibaren 2 yıllık sürede boş geçen günleri olmuşsa bunları borçlanabilir. Ancak, borçlanmasını tavsiye edip etmemem için gereken bilgileriniz eksik.
Askerlik borçlanması 7 yıllık süreye sayılmaz
Sayın Tezel, abim Mart 1989’da askerlik yaptı, 11/01/1966 doğumlu ve Bağ- Kur girişi 07/06/1991 olup 20 yıl 11 ay Bağ-Kur’dan sonra 20/06/2012’de SSK’lı işe başladı devam ediyor. Askerlik borçlanması yaparsak yaşı öne çeker mi? Askerlik son 3.5 yıla sayılır mı? Ne kadar gün borçlanmalıyız? Trabzon SGK bize gerekli bilgiyi vermiyor. Zülfiye BAŞARAN
Hanımefendi, askerlik borçlanması askerlik yapılan yıllara gittiğinden genelde son 3.5 yılın hesabında dikkate alınmaz. Abiniz, önce askerlik yapıp sonra sosyal güvenlik sistemine girdiğinden askerlik borçlanması emeklilik yaşını öne çeker. Normal şartlarda 07/06/1991 girişi ile 53 yaşında emekli olacak ama askerlik süresinden sadece 1 ay ödeme yaparsa başlangıcı 07/05/1991 olacak ve emeklilik yaşı 52 olacaktır.
- Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil9 yıl önce
- Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli?9 yıl önce
- İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir9 yıl önce
- Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor9 yıl önce
- Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler9 yıl önce
- Madenlerde iki asgari ücret henüz yürürlükte değil9 yıl önce
- Tarım işçisi 3 ay 30 liraya çalışır ama yıl boyu 265 lira prim öder9 yıl önce
- Askerlik süresine de kıdem tazminatı verilir9 yıl önce
- Cenaze ve evlenme yardımı9 yıl önce
- SSK'dan emekli de olsa geçici köy korucusu ayrıca emekli olur9 yıl önce