Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Murat Tabanlıoğlu, Kübra Par, Venedik Mimarlık Bienali, mimarlık bienali, bienal, sergi, ulusal mimarlığın son 100 yıldaki gelişimi

        Kübra PAR / HT PAZAR

        kubrapar@haberturk.com kubrapc

        Dünyanın en önemli mimari etkinliklerinden sayılan Venedik Mimarlık Bienali’ne bu sene ilk kez Türkiye de katıldı. Bienalin ortak teması modernliğin ve ulusal mimarlığın son 100 yıldaki gelişimi. Buna paralel olarak Türkiye Pavyonu’nda Places of Memory (Hafıza Mekânları) başlıklı proje sergileniyor. Türkiye pavyonunun küratörü (yani direktörü) mimar Murat Tabanlıoğlu İstanbul’un kalbindeki Taksim-Salıpazarı, Babıâli ve Büyükdere Caddesi gibi bölgelerin değişimini anlatan ve 6 farklı bölümden oluşan bir sergi hazırlamış. Atatürk Havalimanı, AKM, Galleria Alışveriş Merkezi gibi hepimizin yakından bildiği yapıların mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu olan Murat Tabanlıoğlu, babasından devraldığı mirası geliştirmeye devam ediyor. İstanbul Modern, Kanyon, Safir, Levent Loft gibi pek çok ünlü yapıda onun ve eşi Melkan Tabanlıoğlu’nun imzası var. Murat Tabanlıoğlu ile Pera’daki ofisinde buluşup bienalin detaylarını ve İstanbul mimarisinin halini konuştuk.

        Bu sergi bize tam olarak neyi anlatıyor?

        Serginin amacı İstanbul’un gerçek yüzünü göstermek. Son 50 yıldaki değişikliklerin hepsini yaşadım. Babıâli’de okula gittim, AKM yapılırken Gümüşsuyu’nda oturdum, 2000’lerde gazetecilerin büyük plazalara taşınmasını, İstanbul Modern ile Galata Port’un master planının değişimini gördüm...

        Bireysel hikâyenizden yola çıkarak, mihenk taşı binalar üzerinden İstanbul’da mimarlığın değişen çizgisini gösteriyorsunuz yani...

        Sergide Sedat Hakkı Eldem’in 1940’larda yaptığı İstanbul Üniversitesi de var, 1980’lerde yapılan Yapı Kredi plazaları da... İstanbul’da mimari alanında büyük hareketler 1946’da başlıyor. Fransız şehir plancısı Prost çağrılıyor, Gezi Parkı-Taksim-Maçka Parkı hattını planlıyor. O planın ilk meyvelerinden biri AKM’nin mimarı babamdı.

        ■ Tasarım ve mimari bienallerinde genelde çarpık ve dikine kentleşme eleştirilir. Bu sergide daha iyimser bir yaklaşım mı var?

        Bizim sergimizde insanlar kendi hatıralarını buluyor. Türkiye’nin son yüzyılı hiçbir zaman böyle yan yana sergilenmedi.

        ■ Kentsel dönüşüm ve rant eleştirisine gönderme yapmamanız eksiklik değil mi?

        Sergilediğimiz bölgeler İstanbul’un kalbi ve bence asıl problem burada yatıyor. Maslak’ta hiçbir master planı olmadan büyük binalar yapıldı, trafik ve altyapı sorunu ortaya çıktı. Babıâli bölgesini tamamen turistlere terk ettik. Kimse oturmuyor, akşamları sahip çıkılmıyor. Tekrar gündeme getirilmesi gerekiyordu. Bu sergi bir tespit gibi...

        ■ Babanızın mimarlığını yaptığı AKM tartışması bitmek bilmiyor. Kimileri döneminin en iyi örneği olduğunu söylüyor, kimileriyse “Melez ve çirkin bir yapı, yıkılmalı” diyor.

        Dünyada belli yapılar mimarlık tarihinin en önemli yapıları olarak kabul edilir. Centre Pompidou yapıldığında Parisliler karşı çıkmıştı, şu anda şehrin en önemli yapılarından biri olduğunu söylüyorlar. AKM yapıldığında Türkiye’de modern mimarlık yoktu, mimarlık tarihi açısından önemli bir belge.

        Dönemin modern yapılarıyla kıyasladığımızda AKM zayıf mı kalıyor?

        Hayır, onlara paralel yapılmış. Babam Almanya’da okuyup çalıştığı için onların etkisinde kalarak yapmış. Fakat son senelerde yönetim daha eski binalara yöneliyor.

        Peki AKM’nin akıbeti ne oldu?

        Restorasyon başlamıştı ama Gezi olayları sırasında şantiyeye bir faks geldi ve yenileme çalışmaları durduruldu. Ne olacağına dair kimse bir şey söylemiyor.

        ■ İstanbul Modern, Safir, Kanyon gibi pek çok imza binanın mimarı Tabanlıoğlu nasıl bir miras bırakacak?

        İstanbul’a kültür turizmi için gelenler eski İstanbul’u dolaşırdı ama artık “Yeni İstanbul’da ne var” diye bakıyor. Önce İstanbul Modern’e gidiyorlar, sonra Safir’in tepesine... Kanyon’da öğle yemeği yiyorlar ve Taksim’e geliyorlar. İstanbul Modern, İstanbul’un tek modern sanat müzesi. Yaptığımız kulelerde oturamayanlar bile üstüne çıkıp İstanbul’u 360 dereceden görebiliyor. Bir tür kamusal alan yaratmış oluyoruz.

        ■ İstanbul Modern’i ayırırsak diğerleri AVM’ler ya da lüks konutlar. İstanbul’a bıraktığınız izler konusunda içiniz rahat mı?

        Bütün dünyadaki mimarlar bu tür binalar yapıyor. Yaptığımız binaların hepsi dünyanın önemli mimarlık dergilerinde yayımlandı, mimarlık tarihinin bir parçası oldu. Türkiye’deki imar problemlerine rağmen iyi işler yapmaya çalışıyoruz. Mimarlar olarak master planların hazırlanış sürecine dahil edilirsek, tek bir parselin içinde tek başına karar vermektense toplu hareket edersek daha doğru işler çıkacaktır.

        ‘3. havalimanında süreç şeffaf işlemiyor’

        ■ Atatürk Havalimanı babanız Hayati Tabanlıoğlu’nun imzasını taşıyordu. Şimdi 3. havalimanı projesi yapılıyor. Yeni bir havalimanına gerek var mıydı?

        Yeni havalimanının planlarını ben bile sadece gazetelerde görüyorum. Dünyanın en büyük havalimanı olacağı söyleniyor, gurur duyuyoruz ama hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Kadir Topbaş bütün projelerde şeffaf olunacağına dair söz vermişti. Kim böyle bir havalimanına karşı çıkabilir ki? Gerekiyorsa yapılır zaten ama süreç şeffaf işlemiyor.

        3. köprüyle ilgili de eleştiriler var. Projeyi nasıl buldunuz?

        Köprüden çok açacağı yollar problemli. Kuzeyde su havzalarının olduğu bölgeye denk geliyor. Sadece köprüyü değil her şeyiyle yaratacağı etkiyi tartışmak gerekiyor.

        ■ Ya Çamlıca Camii?

        Eskinin taklidi yerine, bugünü hatta yarının mimarisi üzerine tartışmak daha doğru olurdu. Jürinin nasıl oluştuğuna ve nasıl böyle bir proje seçildiğine inanamıyorum.

        Murat Tabanlıoğlu küratörlüğündeki sergi, Ali Taptık, Alper Derinboğaz, Candaş Şişman, Metehan Özcan, Pelin Derviş ve Serkan Taycan’ın farklı disiplin ve ölçeklerdeki çalışmalarının yer aldığı 6 bölümden oluşuyor. Bu yıldan itibaren Türkiye’nin Venedik’te sabit bir pavyonu var.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa