Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Soner Özcan Röportaj, Recep Sert yüz nakli, Recep Sert, yüz nakli yapılan hasta, Recep Sert nişanlandı, Recep Sert nişanlısı

        Soner ÖZCAN-ANTALYA (AHT)

        Türkiye’de yüz nakli yapılan 5. hasta Recep Sert hızlı çıktı. 2 hafta önce 29 yaşındaki Esma Akyurt ile nişanlandı. Bir huzurevinde hasta bakıcılık yapan Esma, iş çıkışı soluğu hastanede Recep’in yanında alıyor. “Bursa’daki ailesi Recep’i bana emanet” etti diyor. Hayatlarının en mutlu günlerini yaşadıklarını belirten ikili, tedavisi tamamlanınca nikâh masasına oturmayı hayal ediyor. Hatta oğullarının adını bile düşünmüşler, yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan’ın adını verecekler. Fırsat buldukça Antalya sokaklarında dolaşan ikili, tarihi Kaleiçi semtinde sorularımızı yanıtladı.

        Nasıl tanıştınız?

        Recep: Esma daha önce hastanede çalışıyordu. Nakilden 2 ay sonra hastanedeki ortak arkadaşlar aracılığıyla tanıştık.

        İlişkiniz nasıl başladı?

        Esma: Birlikte vakit geçirmeye başladık. Görüşmelerimiz sıklaştı. Sohbet etmek hoşumuza gidiyordu. Görüşmediğimiz zamanlarda da mesajlaşıyorduk. 8 Mart Recep’in doğum günü. O gün birlikte doğum gününü kutladık. Gecesinde mesajlaşırken hayatında birisinin olup olmadığını sordum. O da hoşlandığı birisi olduğunu söyledi. Israrla kim olduğunu sormama rağmen isim vermedi, “Zamanı gelince öğrenirsin” dedi. O zaman o kişinin ben olduğumu anladım. “O kişi ben miyim” diye sordum. O da “Evet” dedi. Ben de ona karşı boş değildim. Böyle başladı.

        Recep: Uzun süredir Esma’ya açılmak istiyordum ama ne tepki vereceğini bilmediğim ve henüz erken bulduğum için açılamamıştım. Özel hayatımla ilgili konuşmaya başlayınca ondan hoşlandığımı söyledim. Doğum günümde ilişkimiz başladı. Benim için doğum günü hediyesi oldu.

        ‘KONUŞMADAN DA BİRBİRİMİZİ ANLAYABİLİYORUZ’

        Nişanlanmaya nasıl karar verdiniz?

        Esma: Ailesiyle tanıştırmak istedi. Tanışmak için Bursa’ya gittik. Çok güzel bir ailesi var. Hepsi beni çok sevdi.

        Recep: Her şey orada gelişti. Önceden kafamızda böyle bir şey yoktu. “Bu işi resmiyete dökelim” dedik. Aile arasında ufak bir nişan töreni düzenledik. Yüzüklere ilişkimizin başladığı 9 Mart tarihini yazdırdık.

        En çok hangi yönünüzü seviyorsunuz?

        Recep: Her şeyini...Yaşam tarzını ve hayata bakışını seviyorum. Açık sözlü, gizlisi saklısı yok. Birbirimizi çok iyi tanıdık. Konuşmadan da birbirimizi anlayabiliyoruz.

        Esma: Dürüstlüğünü, kalbinin güzelliğini seviyorum. Onun yanında huzur buluyorum. Aslında hislerimi tam olarak anlatamıyorum. Dilim bir çözülse çok şey söyleyeceğim.

        Birer cümleyle birbirinizi anlatsanız?

        Esma: Adam gibi adam. Hani “Adamın dibisin” derler ya, Recep adamın dibi. Duygusal. Ne de olsa Balık burcu.

        Recep: Hayat dolu, dobra dobra. Her haliyle farklı.

        Hayatla ilgili bundan sonraki planınız ne?

        Esma: Evliliği düşünüyoruz ama zamanı tedavisine bağlı olacak. Şimdilik tarih yok.

        Recep: Bana kalırsa tedavimi de beklemem ama 1 yıllık süreç benim için kritik. Bu kritik dönemi atlatmam gerekiyor.

        ‘6-7 ÇOCUK YAPMAK İSTERİM’

        Nasıl bir düğün hayal ediyorsunuz?

        Recep: Çok gösterişli bir düğün istemiyoruz. Aşama aşama ilerlediğimiz için düğün kısmını pek konuşmadık. Ama ailemiz Bursa’da olduğu için düğün orada olacak. Nikâh şahitlerimizin yüz naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan olmasını çok isterim. İnşallah kabul ederler.

        Birlikte neler yapmayı planlıyorsunuz?

        Recep: İkimiz de denizi çok seviyoruz. Düğünden sonra mavi tura çıkmayı çok istiyoruz.

        Çocuk sahibi olmayı istiyor musunuz?

        Esma: Elbette. Çocuk evliliğin meyvesi. Bunları konuşmak bizim için biraz erken ama isteriz. Recep: Ben çocukları zaten çok severim. Bana kalırsa 6-7 çocuk yapmak isterim. Eğer erkek çocuğumuz olursa adını Ömer koyacağız.

        Ömer Hoca ile ilişkiniz hakkında konuştunuz mu?

        Recep: Kısa bir süre sohbet ettik. “Hayırlı olsun” dedi ve mutluluklar diledi.

        Esma: “Recep’e iyi bak” dedi.

        Nakilden önce evlenebileceğini düşünüyor muydun?

        Recep: Esma’yı tanıyana kadar hiç aklımda yoktu. Hele bu kadar erken olacağını tahmin bile edemezdim.

        Nerede yaşamayı ve ne iş yapmayı planlıyorsunuz?

        Esma: Hem Recep’in hastaneye kolay ulaşabilmesi hem de çok sevdiğimiz için Antalya’da yaşamaya karar verdik. Şu an özel bir huzurevinde hasta bakıcı olarak çalışıyorum. Çalışmaya devam edeceğim.

        Recep: Tedavim tamamlandıktan sonra bir işe girip çalışmayı istiyorum. Döner ustasıyım ama sıcak ortam yüzüme zarar verebilir. Bu nedenle kendi işimi yapmayacağım. Kafamda henüz belli bir şey yok. Kendime uygun bir iş bulacağımı düşünüyorum.

        ‘AİLEM BENDEN ÇOK ONU ARIYOR’

        İlişkinizi öğrenince ailelerinizin tepkisi ne oldu?

        Recep: İlk başta çok şaşırdılar. Tanıştırdıktan sonra çok sevdiler, mutlu oldular. Şu an benden çok onu arıyorlar. Kıskanmaya başladım artık.

        Esma: Benim için bu süreç biraz sıkıntılı oldu. Ailem benden önce basından duydu. Ama bu benim istediğim bir şey değildi. Ben de önce ailemle konuşmayı isterdim. Onlarla konuşmaya fırsat bulamadan haber olduk. Oturup haber izlerken karşılarında beni gördüler. Bu nedenle bana biraz tepki gösterdiler. Beni anlayacaklarını düşünüyorum. Daha doğrusu anlamalarını istiyorum. Gerçekten mutluyum ve onların da mutlu olmasını istiyorum.

        ‘REKLAMDA FALAN OYNAMAYACAĞIM’

        Haber olduktan sonra çevrenizden ne gibi tepkiler aldınız?

        Esma: Bu soruyu sormanız çok iyi oldu. Bazı haberlerin altına yapılan yorumlar bizi çok üzdü. Neymiş reklam yapıyormuşuz, Recep’i basamak olarak kullanıyormuşum, kaset yapacak mışım, meşhur olmak istiyormuşum. Ben kendi halinde yaşayan birisiyim. Bilmeden konuşuyorlar. Reklamda falan oynamayacağım. (Gülüyor). Hatta haber olmamak için çaba harcıyorum. Çekiniyorum, alışkın değilim ve sevmiyorum böyle şeyleri. Beklesinler sonucu görsünler. Olumlu tepkiler de alıyoruz. “Helal olsun sana” diyenler de var.

        Recep: Param için benimle nişanlandığını yazanlar bile olmuş.

        Zengin misin?

        Recep: (Gülüyor.)

        Esma: Varsa da ben bilmiyorum (Gülüyor.)

        Gününüz nasıl geçiyor?

        Esma: Ailesi Recep’i bana emanet etti. İşten çıkıp hastaneye geliyorum. Televizyon izlemeyi sevmediğimiz için daha çok sohbet ederek zaman geçiriyoruz. Saatlerce konuşuyoruz. Hastaneden izin alabildiğimiz zamanlarda dışarıya çıkıp birkaç saat dolaşıyoruz.

        Recep: En mutlu günlerimizi yaşıyoruz.

        ‘AMELİYATTAN ÖNCE TANISAYDIM YİNE SEVERDİM’

        Recep’in nakilden önceki fotoğrafını gördün mü?

        Esma: Evet gördüm. Eğer ameliyat olmadan önce tanısaydım yine severdim. Çünkü kalp aynı kalp. Yüz benim için önemli değil ama Recep çok yakışıklı. Ayrıca başkasına itici gelen biri, sevdiğine dünyanın en yakışıklısı olarak görünür.

        Yüzün atma ihtimalini hiç düşündün mü?

        Recep: Bunu hiç düşünmedim. Hep olumlu şeyleri düşünüyorum ki her şey güzel olsun. Benim için hayati tehlike olmasın yeter. Böyle bir şeyi kaldırabileceğimi sanmıyorum.

        Recep Sert: Yüzüme dokunuşlarını hissedebiliyorum

        Nakilden sonra hayatında neler değişti?

        Hayata bakışım değişti. Özgüvenim arttı. Âşık oldum, nişanlandım, daha ne olsun?”

        Şimdi sağlık durumun nasıl?

        Hâlâ fizik tedavi görüyorum. Yüzümü hissetmeye başladım. Çok mutluyum. Çünkü Esma’nın yüzüme dokunuşlarını hissedebiliyorum. Bana alt ve üst çene nakli de yapıldı. Eskiden konuşamıyordum, artık daha rahat konuşuyorum. Çenemi bile oynatmaya başladım. Şimdilik sıvı gıdayla besleniyorum fakat 1 yıl içerisinde normal beslenmeye geçebilirim. Nakledilen burun sayesinde koku alabiliyorum. Zamanla burundan nefes almaya da başlayacağım. İyileşme sürecim çok hızlı ilerliyor.

        Sana yüzü bağışlanan Polonyalı turistin ailesiyle görüşüyor musun?

        Çok istiyorum ama henüz fırsat olmadı. Onlara teşekkür borcum var.

        Tekrar operasyon geçirecek misin?

        Botoks yapıldı. Bir yılı doldurunca birkaç operasyon daha yapılacak. Kaşlar kaldırılacak, kırışıklıkları gidermek için gerdirme operasyonu olacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa