Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam petshop, hayvanları koruma kanunu, evcil hayvanlar, yunus parkları

        Şerife GÜZEL / ANKARA

        Hayvanları Koruma Kanunu üzerindeki görüşmelerini tamamlayan TBMM Çevre Alt Komisyonu, sivil toplum kuruluşlarından (STK) gelen öneriler doğrultusunda önemli değişiklikler yaptı. Yunus parkları başta olmak üzere hayvanlar kullanılarak yapılan kara ve su sirklerinin yasaklanması öngörüldü. Petshop’larda balık ve kuş dışında hayvan satılmaması yönünde de değişiklik yapıldı. Çevre Komisyonu’ndamayıs ayında görüşülmesi beklenen tasarının aynen kabul edilmesi halinde uygulamaya konulacak bazı düzenlemeler şöyle:

        MİKROÇİPLİ TAKİP 

        Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar, yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen bakımevlerine götürülecek. Burada kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanlaramikroçip takılacak. Daha sonra da sahiplendirilecek. Sahiplendirilemeyenler ise alındıkları ortama bırakılacak. 

        Bakımevlerinde güçten düşmüş hayvanlar için özel alan tahsis edilecek. 

        Üretimçiftlikleri haricinde hayvan ticareti yapmak yasaklanacak. Akvaryum balıkları ve kuş türleri yasağın dışında kalacak. Bu hayvanların ticaretinin yapıldığı yerlerde, hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olacak. 

        Hayvanlar acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde filmçekimi, gösteri, reklamve benzeri işler için kullanılamayacak.

        DENEYLERE SINIRLAMA 

        Hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar, etik kurullarınca düzenlenen eğitimprogramlarına katılarak deney hayvanı kullanım sertifikası alan araştırmacılar tarafından yapılabilecek. Bunların ithalat ve ihracatına Gıda, Tarımve Hayvancılık Bakanlığı izin verecek. 

        Başta yunuslar olmak üzere hayvanlar kullanılarak yapılan kara ve su sirklerinin işletilmesi yasaklanacak. Uymayanların işletme ruhsatı iptal edilebilecek.

        TASMA ŞART OLACAK 

        Kas ve çene yapısı güçlü, tehlike arz edebilecek köpekleri ağızlıksız ve tasmasız dolaştıranlara 500 lira para cezası uygulanacak. 

        Ev hayvanlarını satan veya alan kişiler, hayvanlarından kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak. Tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları hayvanları sahiplenenler tazmin etmek zorunda kalacak. 

        Ev hayvanı satan ve alanlar, hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili yerel yönetimlerce düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika almakla yükümlü olacak 

        Hasta, sakat ve yaşlı durumda bulunan veya iyileşemeyecek derecede ağrısı, acısı olan hayvanı usulüne uygun kesmeyen, ağrısız öldürme amacından başka amaçla birine devreden, satan veya alanlara bin lira para cezası uygulanacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa