Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tüm yurtta 19 Mayıs kutlamaları, 19 Mayıs kutlandı,19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Başbakan Erdoğan'dan 19 Mayıs açıklaması

        GAZETE HABERTÜRK

        19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı başkent Ankara’da ilk kez resmi tören yapılmadan kutlandı. Başkent’teki ilk resmi törensiz 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları gençlik yürüyüşü ile başladı. Resmi bayram ve kutlamalarla ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle ilk kez resmi törensiz gerçekleştirilen Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları 19 Mayıs Stadı’nda yapıldı. Ankara Kulübü Seğmenleri ve Ankara Üniversitesi öğrencileri ile lise öğrencilerinden oluşan kortej, stadyumda gösteri yaptı.

        Ellerinde Türk bayraklı öğrenci korteji gençlik yürüyüşü gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı izcilerin de tüm illeri temsilen 81 Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşe beklendiği gibi 10 bin kişi katılmadı. Kortej, Ulus’taki Atatürk Anıtı’na gelerek çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler sundu. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğu ve Ankara Kulübü Seğmenleri de figürleriyle şölende yer aldı. Katılanlar türkülere oynayarak eşlik etti. Şölende, spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Bu arada İşçi Partili 15 kişilik bir grup kutlamaların yapılmasını protesto etti. 

        Valilik, Ankara Üniversitesi: Seğmen gösterisi, şiir okuma, spor gösterisi, halk oyunları, pandomim gösterisi, halk dansları, halk müziği konseri. 

        Ankara Üniversitesi: CSO konseri. 

        Ankara Büyükşehir Belediyesi: Gar, AŞTİ ve Opera girişinde Seğmen gösterisi.  Pursaklar Belediyesi: Gençlik koşusu, ödül töreni ve halk oyunu gösterileri.  Mamak Belediyesi: Gençlik koşusu, ödül töreni, halk oyunları ve gençlik şöleni. 

        İvedik OSB: Çalışan gençlikle buluşma ve öğle yemeği. 

        Altındağ Belediyesi: Gençlik şöleni.  Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü: Türk Milli Futbol Takımı ile Ampute Milli Futbol Takımı maçı.

         Keçiören Belediyesi ve STK’lar: Halk oyunu gösterileri. 

        Gölbaşı Belediyesi: 47 mahalle futbol takımı, gençlik futbol turnuvası ve gençlik tiyatroları.  Etimesgut Belediyesi: Engelliler gösterisi ve gençlik konseri. 

        Çankaya Belediyesi: Ezgi’nin Günlüğü konseri. 

        Yenimahalle Belediyesi: Gülşen konseri. 

        Hacettepe Üniversitesi: Türk Sanat Müziği konseri. 

        ODTÜ: Capoeira dans gösterisi. 

        Bilkent Üniversitesi: MFÖ konseri.

        ŞİŞLİ'DE BÜYÜK COŞKU!

        Şişli Belediyesi’nin “Bayrağını al bayramına gel” sloganıyla düzenlediği yürüyüşe 15 bin kişi katıldı. Yürüyüşün yapıldığı Halas kargazi Caddesi’ndeki binalara dev Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asılırken, cam ve balkona çıkan vatandaşlarda yürüyen kalabalığın coşkusuna eşlik etti. Ünlü şarkıcı Kenan Doğulu da verdiği konserle kalabalığı coşturdu. Bazı vatandaşlar çektikleri fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Twitter’da takipçileriyle paylaşırken, bir uyanık ise bilgisayar programı photoshop ile Halas kargazi Caddesi’ndeki kalabalığın üzerine Atatürk posterinin de yer aldığı dev bir Türk bayrağı yerleştirip Twitter’da paylaştı.

        TAKSİM'DE GERGİNLİK

        İstanbul'daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlamalarının ilki Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nda oldu. Yeni yönetmeliğe göre yapılan kutlamalara sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey katıldı. Güzey, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koydu. Törende İstiklal Marşı öncesi saygı duruşu yapılmaması üzerine bazı DSP’li kadınlar gerginlik yarattı. DSP’li kadınlar “Ata’ya saygı istiyoruz”, “Saygı duruşu istiyoruz” diyerek saygı duruşunda bulunulmamasını protesto etti. Kadınlar daha sonra ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüyerek “Atamıza saygı gösterin” diye bağırdı. Gerginlik sırasında bir DSP’li kadın fenalık geçirdi.

        MERSİN'DE ÇELENK KRİZİ ÇIKTI

        19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı alanlarda ve yürüyüş yaparak kutlayacağını daha önce ilan eden, ancak Mersin Valiliği’nin resmi bir yazıyla “Yürüyüş yapamazsınız” uyarısı gönderdiği CHP ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), bayramı yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle kutladı. Mersin Valiliği’nin koordinesin de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nce düzenlenen Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreninde ise kriz yaşandı.

        Saat 08.30’da yapılan çelenk sunma töreninde sadece Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün çelenk sunacak olmasını protesto eden ADD ve CHP de anıta çelenk bıraktı. Ancak Vali Yardımcısı Turgut Serimer’in talimatıyla bu kuruluşların çelenkleri alandan uzaklaştırıldı. Cumhuriyet Alanı’na yürüyerek gelen CHP’liler daha sonra Atatürk Anıtı’na CHP’nin çelengini koydular. Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Atatürk Anıtı’na konulan çelenklerin kaldırılıp yerlere atılması ve İstiklal Marşı öncesinde Atatürk, şehitler ve silah arkadaşlarına saygı duruşu yapılmaması ayıplarının yaşandığını söyledi.

        "DEMİRPERDE TARZIYDI GERÇEK BAYRAMA DÖNDÜ"

        19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençleri Başbakanlık’ta kabul eden Erdoğan, “19 Mayıs’ı gerçek bayrama çevirdik. Öbürü demirperde ülkelerine ait bayramlardı” diye konuştu.

        Başbakan Tayyip Erdoğan, yönetmelikte yapılan değişiklikle getirilen yeni bayram kutlamalarıyla ilgili, “Gerçek bayrama çevirdik. Bayram böyle olur. Öbürü, demir perde ülkelerine ait bayramlardı ” dedi. Erdoğan, gençlere, “Demokrasiye sahip çıkın. Milli irade zafiyet kabul etmez. Demokrasi ihmal kaldırmaz” mesajı verdi. 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye’nin dört bir tarafından gelen gençleri Başbakanlık’ ta kabul eden Erdoğan, konuşmasında şu mesajları verdi:

        ÖLENE KADAR KALIYORLAR: Parti tüzüğümüzde, ‘3 dönem arka arkaya milletvekili olan 4. dönem ara vermek durumundadır’ dedik. Neden? Çünkü gelip buraya bir oturduktan sonra bir daha ölene kadar orada kalıyorlar. Böyle şey olmaz. Dedik ki ‘Ara vermemiz lazım.’ Arkadan gelenler de buralarda kendilerine yer bulabilsinler. Bunun önünü açtık. Milli irade zafiyet kabul etmez. Demokrasi her türlü inkârı kaldırmadığı gibi ihmali de asla kaldırmaz. Zor bir coğrafya da yaşıyoruz. Başlattığımız reformlara sahip çıkılmazsa, daha ileri taşınmazsa, yani bayrak yarışında bir zafiyet gösterilirse bütün kazanımlar uçup gider. Bizim geriye dönmeye asla ve asla tahammülümüz yok.

        DEMİRPERDE ÖRNEĞİ: 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Bakın burada Atatürk’ ü anma var, gençlik var, sportif etkinlikler var. Bakın artık tanklar toplar yürümüyor, belediyenin araçları, gereçleri yürümüyor. Artık bir şenlik var; ortada gençlik var, sportif etkinlikler var. Ve bunu neye çevirdik? Gerçek bayrama çevirdik. Bayram böyle olur. Öbürü demirperde ülkelerine ait bayramlardı. Bunu başarmanın coşkusuyla sizlerle bir aradayız. 19 Mayıs bir değişimin, dönüşümün Türkiye’de tarihi oldu.

        MİLLET TARİFİ: Başbakan Erdoğan, Ankara Spor Salonu’n da düzenlenen Türkiye 2. Gençlik Şûrası’n da yaptığı konuşmada da, “19 Mayıs, sıkıcı resmi törenlerden sıyrılıyor, gençliği kucaklayan, gençliğin kucaklaştığı, konuştuğu, müzakere ettiği 19 Mayıs’ ın anlamıyla örtüşen bir heyecana kavuşuyor’’ dedi. Erdoğan, Gençlik Şûrası’nda 19 Mayıs ruhunu örnek vererek, yeni millet tarifi yaptı, “Millet, şehitlerinin mezarları yan yana olan insanlar topluluğudur” diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa