Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte Çeçenleri öldüren Rus ajanları

        MUSTAFA ŞEKEROĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        msekeroglu@htgazete.com.tr

        Zeytinburnu’nda 16 Eylül’de sokak ortasında öldürülen Musaev Berkhazh, Rüstem Altemirol ve Zaurbek Amriev adlı 3 Çeçen’in suikastıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcılık ve polis, çok önemli bilgilere ulaştı. Güvenlik kameralarına yansıyan Rus ajanların yurda girişleri, gündüz infazını nasıl ve nerede planladıkları ve cinayetin ardından yurtdışına çıkışları belirlendi.

        HABERTÜRK, 2 hafta önce Türkiye gündemine bomba gibi düşen ve Rus ajanlar tarafından yapıldığı iddia edilen infazın perde arkasına ilişkin bilgilere ulaştı.

        BİR GÜN ARAYLA GELDİLER

        Cinayeti organize eden Rus ajan Nadim Ayupov, 1 Eylül’de Türkiye’ye İstanbul’dan giriş yapıyor. İstanbul’a gelen Ayupov, bilgi timinde görevli elemanlar tarafından alınarak Sultanahmet’te bir otele götürülüyor. 2 Eylül’de suikastı planlayanlardan Rus ajan Aleksandr Zharkov İstanbul’a geliyor. Zharkov da ayrı bir otele yerleşiyor. Her 2 ajanın birer gün arayla yurda geldiği kesinleşiyor. İnfazda planlayıcı olan Ayupov ile Zharkov, 4 Eylül’de Gülhane’deki tramvay durağında buluşuyor. Görüntülere göre önce Ayupov, 2 dakika sonra da Zharkov buluşma yerine geliyor. Ajanlar izlenmediklerinden emin olmak için sıkı sıkıya etrafı gözlüyor.

        3 AYRI TİM GÖREV YAPTI

        Yetkililerin elde ettiği bilgilere göre suikastta 3 ayrı tim görev alıyor. Birinci tim olarak adlandırılan Ayupov ve Zharkov suikastı planlarken, diğer tim bilgi topladı ve üçüncü tim ise suikastı gerçekleştirdi. Bilgi timinde görev yapan kadının ise Çeçen asıllı tetikçi Ziyaeddin M.’nin eşi Maria M. olduğu anlaşıldı. Görüntülerde bilgi toplayan kadın ajan Maria M.’nin cinayetten önce başının açık, cinayetten sonra ise yurtdışına çıkarken türban taktığı yer alıyor. Üçüncü timde görev alan ve tetiği çeken isimlerden olan Ziyaeddin M., Maria M.’yle olaydan bir gün sonra pasaport işlemleri yapılırken de yan yana görünüyor. Nadim Ayupov, kamera görüntülerine göre olaydan bir gün sonra Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanarak Türkiye’den ayrılıyor. Diğer Rus ajan Aleksandr Zharkov ise esrarengiz bir biçimde ortadan kayboluyor. Suikastta 2 ayrı araç kullandığı belirlendi. Zharkov ve Ayupov’un bulunduğu Opel Astra marka araçla suikastçilerin kullandığı araçlar Fatih’te buluşuyor. Zharkov ve Ayupov’un bulunduğu araç, Zeytinburnu’nda suikastın yapılacağı yere park ediyor. Daha sonra tetikçilerin aracı geliyor. 3 kişilik tetikçi grup, diğer araç gittikten sonra bölgede gezinmeye başlıyorlar. Saat 14.42’de gerçekleşen cinayette, suikastçılardan 2’si, araçlarına binmekte olan 3 Çeçen’e ateş ediyorlar. Ardından araçtan inen bir suikastçı, yerde yatan Çeçenlere tekrar kurşun sıkarak araçlarına binip uzaklaşıyor.

        İKİNCİ ARAÇLA KAÇTILAR

        Ambarlı yan yoldan Güngören’e giden suikast timi, Nazım Erten Sokak’ta aracı terk ediyor. Zharkov ve Ayupov’un bulunduğu beyaz renkli araç, 3 tetikçiyi araçlarına alıp uzaklaşıyor. Kamera kayıtlarına göre Beyoğlu’na, oradan Şişli’ye geçen otomobil, bazı bölgelerde durup araçtakileri indiriyor. Son olarak sürücü, Şişli’ye gelerek bir oto yıkamacıda aracı yıkıyor. Görgü tanığı polise verdiği ifadede, yıkamacıya aracı getiren kişinin Türkçe’yi zor konuştuğunu söyledi.

        ŞAPKA TAKMIŞLAR

        Fındıkzade’de bir köftecide görüntülenen suikastçının yanında kendisi gibi şapkalı iki kişi daha bulunuyor. Her üç kişinin de suikast timinden olduğu sanılıyor. Polisin suikastta kullanılan silahların 9 milimetre olduğu ancak markalarının tespit edilemediği de öğrenildi.

        1'İNCİ RUS AJANI NAZİ HAYRANI

        Çeçen cinayetinde görev alan 1’inci timdeki Rus ajan Nadim Ayupov. Ayupov, Türkiye’ye İstanbul’dan 1 Eylül’de giriş yaptı. İnfazlarda planlayıcı olarak rol aldığı iddia edildi. Nazi sempatizanı olan Ayupov, cinayetten bir gün sonra Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanarak Türkiye’den çıktı.

        2'İNCİ RUS AJANI KADIN

        İnfazın planlayıcısı Ayupov ile 2’nci timde yer alan Maria M’nin bu fotoğrafı kaldıkları otelde bulundu. Rus kadın ajan Maria M.’nin infazlardaki görevi istihbarata yönelik kaynak sağlamak ve bilgi toplamaktı. Maria M., infazda tetiği çeken Çeçen uyruklu Rus ajan Ziyaeddin M’.nin de eşiydi.

        3'ÜNCÜ RUS AJAN PASAPORTTA

        Ayupov gibi 1’inci timde planlayıcı olan bir başka isim ise ajan Aleksandr Zharkov’du. Rus ajan Zharkov, Türkiye’ye cinayetlerden 2 hafta önce 2 Eylül’de giriş yaptı. Zharkov’un yurtdışına çıkışı tespit edilemedi.

        4'ÜNCÜ AJAN (TETİĞİ ÇEKEN)

        Çeçen uyruklu tetikçi Rus ajan Ziyaeddin M. ile bilgi toplama görevini yerine getiren eşi Maria M., bu karede pasaport işlemlerini yaptırıyor. 2’nci karede başı açık olan Maria M. de cinayetlerden bir gün sonra Türkiye’den ayrılıyor.

        MUSTAFA ŞEKEROĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        msekeroglu@htgazete.com.tr

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa