Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ne zaman ne yemeli hafta hafta balık takvimi

        1 Eylül’de balıkçılar ‘Vira Bismillah’ dedi. Ağlar açık denizlere serildi. Eylülden bu yana lezzetiyle damaklarımızı şenlendiren hamsiye de palamuta da fazlasıyla doyduk. O kadar cıvıl cıvıldı ki denizler 5 liraya hamsi ve palamut yemenin keyfini sürdük. Kimilerinin midesi bayram ederken kimileri de bu lezzeti saklamak ve özledikçe yemek için balıkları stoklayıp donduruculara doldurdu. Bu yıl palamut yılı olduğunu her defasında söyleyen balıkçıların reisi İdris Reis ile balık takvimini çıkardık. Ekim-kasım-aralık aylarının haftalık olarak en lezzetli balıklarını sıraladık. İşte hangi balığı en lezzetli haliyle ne zaman yemeli sorusunun cevabı olan balık takvimimiz...

        ALTIN TAÇ PALAMUT VE LÜFERDE AMA...

        Balığın en lezzetli zamanındayız belki ama hangi balığı ne zaman yiyeceğiz? Yılın lezzeti ve bolluğu ödülünü belli ki palamut ve lüfer aldı ama kasım-aralık ayında tacı başka balıklar devralıyor. Balık Pazarı’nda konuştuğumuz balıkçıların reisi İdris Reis haftalık balık takvimini şöyle anlatıyor, “Şimdi ekimdeyiz. Bu ayın en lezzetli balıkları olarak tercih edebileceğimiz ayın başında sardalya vardı. Şu an azaldı çünkü arkasından hamsi ve beraberinde palamut geldi ama palamut coşarak geldi. En bereketli ve en lezzetli dönemi özellikle de ızgarasını bu dönemde yapmak gerek çünkü en yağlı zamanı. Ardından da tekir gelir. Ekim ayında hafta hafta seçeceğimiz balıklar bunlardı.

        Kasıma girmeden son hafta palamut ve tekire ağırlık verebiliriz. Kasım ayını da palamut ile karşılayacağız. Bu ilk hafta yine palamutu bol görürüz. Çünkü bu yıl palamut yılıdır. İkinci hafta lüfer, üçüncü hafta kalkan ve son hafta da mezgit ile buluşuruz. Kasım ayında tercih etmemiz gereken balıklar bunlardır. Aralık ayına gelince tablo biraz değişir. İlk haftadan itibaren kalkan balığını görürüz. Ardından barbunya gelir üçüncü hafta mezgit en leziz halini alır son hafta ise levrek, tadına doyamazsınız.”

        FİYATLAR DEĞİŞİYOR

        İdris Reis balık fiyatlarının sıklıkla değiştiğini, bol balık olduğu bir gün düşerken diğer gün az balık gelmişse yükselebileceğini söyleyerek şöyle devam ediyor: “Lüfer birkaç güne kadar 50 lira idi. Şimdi 25 ila 30 lira arasında çünkü bollaştı. Hamsi geçen gün 20 liradan satılıyordu. 10 ila 15’e kadar düştü. Kasasını 200 liradan almıştık, dün 100 liradan aldık. Palamut ise 10 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Malum en lezzetli zamanı. Bu mevsimde palamut şiş yenir ya da fırında yapılır. Az domatesle. Izgaranın da tadına doyulmaz.”

        NAGİHAN ALAN/GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa