Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Aziz Sancar Habertürk'e özel açıklamalarda bulundu

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel daveti üzerine, Türkiye'ye gelen Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Habertürk'e özel açıklamalarda bulundu.

        Eşi Gwen Sancar ve kızı Rose ile birlikte Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Anıtkabir ziyaretini gerçekleştirmişti.Sancar bu ziyaret için"Özel duygular canlandırıyor, ne zaman Anıtkabir'e gitsem hislenirim. Bugüne kadar 5-10 kere gitmişimdir ama bu seferki özel. Biliyorsunuz Nobel madalyasını Anıtkabir'e teslim edeceğiz. Atatürk'e şükranlarımı böylece sundum" ifadelerini kullandı.

        "ÇİFTÇİLİĞİ HİÇ SEVMEDİM"

        Prof. Dr. Sancar, Mardin'in Savur ilçesinden Nobel'e giden yolunu ve çocukluğunu "Bir anne babadan 8 kardeşiz, bir de 2 üvey kardeşim vardı, vefat ettiler. Savur bir çiftçi kasabasıdır. Savur'da bir çiftçi ailesiydik. Ben çiftçiliği hiç sevmedim. Annem babam okur yazar değildi. O nesilden okur yazar olan yoktu. Fakat özellikle annem okumamızı çok isterdi. Babam da hayatımda gördüğüm en çalışkan insandı, onları örnek aldım. Ben bilim derslerinden matematik, fizik ve kimya derslerinde çok başarılı bir öğrenciydim. Bir de futbol vardı. Türk Milli takımında futbolcu olmak istiyordum. Tıp fakültesinden sonra Savur'un bir köyünde, köy doktorluğu yaptım. Hayatımın en önemli 2 yılıydı. 2 yaşındaki çocukların hayatını kurtarıyordum. Bunun kadar tatmin edici bir his yok." sözleriyle anlattı.

        "CUMHURBAŞKANI'YLA EĞİTİMİ KONUŞTUK"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede eğitim üzerine konuştuklarını söyleyen Sancar, "Ben özellikle kız çocuklarımızın eğitimini sordum. Cumhurbaşkanımız da bana güzel haber verdi. Kız çocuklarımızın yüzde 90'ı en azından ilk eğitimini görüyor. Yüksek öğretimi anlattı, onun başka sorunları var onu konuştuk. Sigara konusunu da konuştuk, sigara hakkında tavsiyelerimi duymuş tekrar tekrar üstünde durmamı istedi.

        "BENİ ÖDÜLE HAZIRLAYAN TÜRKİYE'DİR"

        Sancar Türkiye'de olsaydınız bu ödülü kazanabilir miydiniz sorusuna da şöyle yanıt verdi: Tabi ki alırdım. Beni bu ödüle hazırlayan Türkiye'dir, Atatürk'tür.

        "TÜRKİYE'YE DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM"

        Memleket hasreti çektiğini ve Türkiye'yi özlediğini dile getiren Sancar, "Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna "Düşünmüyorum, şu anda yerine oturmuş başarılı araştırma grubum var. Onları buraya taşımak imkansız. Ben buraya gelirim kurarım da tahminimce on yılı alır. 69 yaşındayım, 10 yıl sonra 79 yaşındayım, o olmaz" sözleriyle yanıt verdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa