Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 10 maddede 2015 modası

        Esra ÇORUH / HT CUMARTESİ

        2014 her alanda olduğu gibi moda dünyasında da farklı tablolara sahne oldu. Kayıplar, yenilikler ve cesur adımlarla 2014 fırtına gibi geçti. Ancak 2014’te moda dünyasında neler oldu hatırlamakta fayda var. “2015 yaz sezonunda bizleri neler bekliyor” diye soranlar için de trendler şimdiden içinizi ısıtacak gibi...

        2014’ün en moda olayları

        Sneaker freaker

        1980’lerin ortasında başlayan sneaker kültürü, 2000’lerin başında “sneaker freaker” yani “spor ayakkabı manyağı” teriminin türemesine kadar ilerledi ve 2014 yılında ise couture parçaların bile vazgeçilmez tamamlayıcısı oldu. Bugüne dek rahatlık ve gençlikle özdeşleşen spor ayakkabılar, artık Chanel, Dior, Givenchy gibi lüks markaların birkaç sezondur en önemli kült parçaları oldu. Karl Lagerfeld, Chanel için hazırladığı spor ayakkabıları dantel, tüvit ve incilerle süsledi. Dior’un kreatif direktörü Raf Simons ise deniz ayakkabısına benzeyen modelleri farklı işlemelerle yeniden yorumladı. Tabii 2014 ilkbahar-yaz couture podyumunda gördüğümüz sneaker’lar haute couture algısını tamamen değiştirdi.

        Pharrell’in şapkası

        Hem moda dünyasında hem de yaptığı albümle 2014’ün en çok konuşulan ismi hiç şüphesiz Pharrell Williams’dı. Özellikle Pharrell Williams’ın Grammy Ödül Törenleri’nde takmasıyla fenomen olan kahverengi kocaman şapkası 2014’ün en moda olayları arasındaydı. Vivienne Westwood tasarımı şapka daha sonra 44 bin 100 dolara satın alındı. Şapka, Newseum’da sergilendi.

        Bantlı terlikler

        Celine markasının 2014 ilkbaharyaz koleksiyonundaki meşhur tüylü bantlı terliklerini, hatırlayın. İlk gördüğümüzde bu terliklerin sokağa ineceğini asla tahmin edemezdik. Yaz aylarının klasikleşmiş modeli haline gelen parmak arası Birkenstock’lardan sonra “Arizona” modeli 2014 yaz sezonunda herkesin ayağındaydı. İki bant şeklinde tasarlanan bu terlikler oldukça rahat ve ortopedik, önümüzdeki yaz da bu yükselişi sürdürecek gibi görünüyor.

        Bir yıldız doğdu

        Oscar gecesi hem yeni bir star hem de moda ikonu doğdu. Lupita Nyong, o geceden bu yana giydikleri ve makyajıyla hep merak konusu oldu. Kısacası 2014 onun yılı oldu. Amerikan People Dergisi tarafından “Dünyanın en güzel kadını” olarak ilan edilen 31 yaşındaki Kenyalı oyuncunun ünü her gün biraz daha yayılıyor. “12 Yıllık Esaret” filmindeki köle Patsey rolüyle Hollywood’un tüm dikkatlerini üzerine toplayan Nyong’o, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar ödülünü havaya kaldırırken üzerinde Prada marka mavi elbisesi vardı. Ardından Miu Miu’nun reklam yüzü olan Nyong’o stil ikonu olma yolunda hızla ilerlemeye devam ediyor.

        Galliano’nun dönüşü

        3 yıl önce ırkçı söylemleri yüzünden Dior’dan ayrılan John Galliano’nun, Maison Martin Margiela çatısı altında moda dünyasına geri dönmesi 2014 yılının en çok konuşulan moda olaylarından biriydi. John Galliano’nun 2015 yılında Margiela markasına neler kazandıracağı ise merak konusu.

        Oscar de la Renta’ya veda

        Moda dünyası 2014 yılında Oscar de la Renta’nın vefatıyla yasa büründü. Moda kariyerine 1950’lerin İspanya’sında başlayan ünlü modacı, yaklaşık 8 yıldır kanserle savaşıyordu ve vefat ettiğinde 82 yaşındaydı. Bazı tasarımcılar vardır; modaya kazandırdıklarını düşününce hayranlık duyar, her röportajını okuduğunuzda hayranlığınız daha da artar. İşte Oscar de la Renta o tasarımcılardan biriydi, Oscar de la Renta’nın tasarıma duyduğu aşkı ve enerjiyi, yarattığı birbirinden ikonik tasarımları her zaman hatırlayacağız.

        En moda protesto

        Chanel’in süpermarketinden sonra, ilkbahar-yaz 2015 koleksiyonu tanıtımında dünyanın en meşhur ve önemli modellerinin, ellerinde pankart ve megafonlarla feminizm için yürümeleri 2014’ün unutulmaz moda olayları arasında yerini aldı. Grand Palais, Chanel defilesi için bir Paris bulvarına dönüştürüldü. Podyumda yaratılan sokak konsepti üzerinde yürüyen modeller, kadın haklarıyla ilgili yazıların yer aldığı dövizlerle yürüdü. “Kadınlara özgürlük” ve “Erkekler de hamile kalmalı” gibi dövizler taşıyan modeller, podyumdaki protesto sırasında oldukça keyifli anlar yaşadı.

        2015’in hit trendleri

        70’lere yolculuk

        2014 yılının en popüler filmlerinden American Hustle, 70’ler stilinin en güzel örneklerinden birine sahne oldu. Bu filmle birlikte moda dünyası da 2015 yaz sezonuna 70’lerin unutulmaz tarzıyla “Merhaba” dedi. Tasarımcıların ilham kaynağı 70’ler oldu. İpekler, süet kemerler, gökkuşağı çizgileri, geniş paça pantolonlar, püsküller, büyük çerçeve gözlükler, yüksek belli pantolonlar, tulumlar ve kuşaklı kemerler ile 70’lerin unutulmaz kült parçalarını yeni sezonda da gardırobunuza eklemeyi unutmayın.

        Asker stili

        Birkaç sezondur farklı renklerdeki kamuflaj deseni, gardıroplarımıza girmişti. Bu sezon da tasarımcılar asker modasını geride bırakmıyor ve hem tarz hem renk olarak bu trendi podyumlara taşımaya devam ediyor. Haki renkli tulumlar, bol cepli montlar ve üniforma görünümlü elbiseler, bahar ve yaz sezonunda oldukça popüler.

        Yaz süeti

        Yazın kullanmaya pek alışık olmasak da önümüzdeki sezon süetler, gardıroplarımızda yerini alacak gibi görünüyor. 70’ler etkisinin sürdüğü bu sezon da süet, koleksiyonlara damgasını vuran materyal oldu. Trençkotlarda, elbiselerde, etekbluz takımlarda her şekilde karşımıza çıkan süetler, oldukça özgün ve stil sahibi bir görünüm vaat ediyor. Gucci, Valentino, Miu Miu, Emilio Pucci, Derek Lam gibi markaların süetleri favorilerimiz.

        Denim aşkı

        “Denim on denim”, “double denim”, “lüks denim” kavramlarını 2015 yılında sıkça duyacağız çünkü önümüzdeki sezon denim altın çağını yaşayacak. Stella McCartney, Gucci, Fendi, Dolce&Gabbana, Louis Vuitton gibi markaların 2015 yaz koleksiyonunda gördüğümüz denimler yeni sezonda denim aşkımızı kabartıyor!

        Bembeyaz

        Sezonun rengi “Marsala” deseler de bizim favorimiz beyaz. Beyaz 2015 ilkbahar-yaz sezonunun öne çıkan renklerinden. Defilelerde baştan aşağı bembeyaz kombinasyonlar tercih eden tasarımcılar, bu masum rengi gardıroplarımıza sokmaya kararlı.

        Makyajsız makyaj

        2015 sezonunda belli belirsiz makyajlar, doğallığı işaret ediyor. Tasarımcılar, 2015 yaz sezonunda “nude makyajı” bir seviye ileriye taşıyıp gerçekten de “yok gibi makyaj”ın hakkını verdiler. Maskarasız, fondötensiz yani aslına bakarsanız neredeyse hiçbir şeysiz... “Hafif pembe dudaklar ve yanaklara hafifçe renk katan belli belirsiz bir allık yaz için ideal” diyebiliriz. Makyajsız görünmeye hazır bir yüz içinse cilt bakımı yaptırmayı ihmal etmeyin.

        Arzu nesnesi ayakkabılar

        Sezonun en iddialı ayakkabıları yine bütçeleri sarsacak gibi. 2015 yaz sezonunda mule sandaletler, platform topuklarla birlikte popülaritesini yükseltiyor. Ayrıca nostaljik bir model olan clog, eskilerin takunya sandaleti, yazın sürpriz modellerinden oluyor. Bu sezonun en seksi modeli ise bilekten bağlı sandaletler. Kemer gibi bileğe dolanan sandaletler, zarif ökçesi ve egzotik derisiyle sezonun arzu

        Yeni transferler

        Louis Vuitton, Celine, Fendi, Marc Jacobs ve Givenchy gibi markaları bünyesinde barındıran LVMH, JW Anderson’a verdiği hisseyle, Londralı ünlü tasarımcı Jonathan Anderson’ı da takımına dahil etti. Jonathan Anderson, sevilen çizgisini artık deri ürünleriyle meşhur Loewe tutkunlarıyla paylaşıyor. Louis Vuitton kadın hazır giyim bölümündeki stüdyo yönetmenliği görevinden ayrılan Julie de Libran, bir başka ikonik Fransız markası olan Sonia Rykiel’in artistik direktörü oldu. Ve son transfer ise Oscar de la Renta, ölümünden bir hafta önce yeni kreatif direktörün İngiliz modacı Peter Copping olacağını açıklamıştı.

        Grinin elli tonu

        2015 yılını dört gözle beklememizin sebeplerinden birisi de Fifty Shades of Grey’in vizyona girecek olması... Mr. Grey’i canlandıran Jamie Dornan ve esas kızımız Dakota Johnson’ın filmde ne giyecekleriyse merak konusu. 14 Şubat’ı bekleyip göreceğiz.

        Uzun saçlar

        2015 yaz sezonunda saçlarınızı sağlıkla uzatmanın tam zamanı. Hafif su dalgaları, ortadan ayrılan kalın dalgalı uzun saçlar, belli belirsiz küçük topuzlar, dağınık örgüler, retro at kuyrukları sezonun öne çıkan saç modellerinden.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa