Lucy'nin suçu ne?
Google geçen hafta bir doodle yaptı, yaptığına yapacağına pişman oldu. Fosil Lucy'nin bulunuşunun 41. yıldönümü onurunaydı. Twitter'dan "Maymun değiliz" itirazları yükseldi. Hem de dünya çapında. Google'a "ateist" diyen de çıktı, Hıristiyanlara Darwinci dogmalar dayatmakla suçlayanlar da. Hatta Amerika'daki bazı kiliseler bile mevzuya daldı
ABONE OLAdı üstünde; “evrim teorisi”! Evrim kanunu değil. Yani Darwin kuramı bir Newton kanunu değil. Tartışılabilir, karşı çıkılabilir, her yol serbesttir. Okul müfredatlarına alınıp alınmaması da tartışmaya tabidir. “Mademki insanlar maymundan geldi, o halde maymunlar neden hâlâ maymun?” gibi, hiç de akılsızca olmayan geyikler döndürülebilir. Bilim âleminin yüzde 98’i insanların çok uzun bir zaman dilimi içinde geliştiğine inansa da bu böyledir.
Bununla birlikte evrim teorisine yönelik alerjik reaksiyonlar da müthiştir. Özellikle Amerika’da. “Lise dokuzuncu sınıf biyoloji dersinde Darwin’in evrim teorisi yerine, ‘akıllı tasarım’ öğretilebilir mi?” şeklinde dava konusu bile olmuştur. “Pandanın başparmağı bambu filizi soymak için mi gelişti, yoksa ağaca tırmanması için mi öyle yaratıldı?” meselesi, ABD’deki evrimcilerle yaratılışçılar arasında hâlâ kavga nedenidir.
Darwin alerjisi olan topluluk geçen 24 Kasım’dan beri yine ayakta. Hem de son derece sudan bir sebeple. Google’ın “yürüyerek evrim geçiren hareketli Lucy” doodle’ı yüzünden.
Konu hassas. Hemen ertesi gün, yani 25 Kasım’da Mısırlı şarkıcı Esmahan’ın 103’üncü doğumgünü şerefine doodle yapmaya benzemiyor. Lucy, 3.2 milyon yıl önce yaşamış insana benzer primat türünün örneği. Kendisi bir “Australopithecus afaraensis”; Afrika’da yaşamış bir dişi Australopitekus. 24 Kasım 1974’te, Etiyopya’nın Hadar bölgesinde paleoantropolog Donald Johanson tarafından bulunuyor. Daha doğrusu kazdıkça; iskeletin yüzde 40’ını oluşturan kemikleri bulunuyor.