Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Yunanistan-Makedonya isim anlaşmasına Rus müdahalesi! PAOK Başkanı Savvidis kriz çıkardı

        Yunan Birinci Lig ekiplerinden PAOK'un Başkanı Ivan Savvidis'i pek çok kişi, elinde silahla maç esnasında sahaya daldığı görüntülerle tanıdı. Aynı zamanda Rus asıllı bir iş adamı da olan Savvidis, bugünlerde Yunanistan-Makedonya-Rusya arasındaki kriz üçgenindeki kilit isim olarak anılıyor. Peki Savvidis'i bir siyasi krizin kilit ismi yapan ne?

        SAVVİDİS'İN HOLİGAN VE SİYASİLERE PARA VERDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

        İddiaya göre Savvidis, Makedonya'nın NATO'ya üyeliğini engellemek için halk protestoları örgütledi. Hatta bu gösterileri bizzat finanse etti. İddianın kaynağı, Makedonya'daki Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi. Kuruluşun hazırladığı raporda, Savvidis'in farklı partilerden politikacılara, radikal milliyetçi örgütlere ve Vardar Spor Kulübü'nün bir taraftar grubuna 350 bin Dolar, yani yaklaşık 1 milyon 700 bin Türk Lirası verdiği belirtildi. Savvidis ise hakkındaki iddiaları yalanlıyor.

        ZAEV: RUS AMAÇLARINA GÖRE HAREKET EDEN BİR İŞADAMI VAR

        Rapor, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in NATO Zirvesi dönüşü yaptığı açıklamayı ise doğrular nitelikte. Zaev, 'Rus çıkarları doğrultusunda hareket eden bir Yunan iş adamının' şiddet olayları çıkaran kişilere para ödediğine dair haberler aldıklarını söylemişti.

        MAKEDONYA'DA NATO KARŞITI GÖSTERİ DÜZENLEMEKLE SUÇLANIYOR

        Savvidis hakkındaki bir başka iddia ise, Makedonya'da, Yunanistan'la imzalanan isim anlaşması karşıtı protestoları finanse ettiği. Eğer bu iddia doğrulanırsa, Rusya ile Yunanistan arasındaki Makedonya krizi daha da derinleşebilir. Zira Yunanistan, geçtiğimiz günlerde iki Rus diplomatı sınır dışı etmiş, ikisi hakkında ise ülkeye giriş yasağı getirmişti. Gerekçe olarak da, isim anlaşmasını bozmak için Yunan iş adamları üzerinden aşırı sağ gruplar, yerel yöneticiler ve bazı din görevlilerine rüşvet dağıttıkları gösterilmişti.

        Atina ve Üsküp 17 Haziran'da imzaladıkları anlaşmayla 27 yıllık isim krizini sona erdirmişti. İsmini "Kuzey Makedonya" olarak değiştirmeyi kabul eden Üsküp yönetiminin böylece NATO üyeliği önündeki engel kalkmış, NATO Liderler Zirvesi'nden de Makedonya'ya üyelik daveti yapılması kararı çıkmıştı.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu