Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV LGS puanları yeniden hesaplandı! Peki bundan sonra ne olacak?

        Liseye Giriş Sınavı'nda, İngilizce, Almanca ve Fransızca sorularının puanları yeniden hesaplandı. Buna göre Almanca ve Fransızca eğitim alan öğrencilerin sınav puanları yükseldi. Ancak puanı yükselen öğrenciler kontenjanı dolduğu için özel okula girme fırsatını kaçırdı.

        LGS'de puanlar yeniden hesaplandı. Binlerce öğrencinin sıralaması değişti. Fransızca ve Almanca derslerinden LGS'ye giren öğrencilerin puanlarında artış oldu. Konuyla ilgili Habertürk TV muhabiri Kübra Demir'e bilgi veren Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, "Puan hesaplama yöntemi TEOG'da olduğundan farklı... TEOG'da her sorunun 5 puan değer vardı. Ancak yeni puan hesaplama sisteminde test ortalamaları devreye giriyor. Türkiye genelinde ağırlıklı dil İngilizce olduğu için, ve devlet okullarının çoğu İngilizde eğitim yaptığı için İngilizce'nin bu hesaplamalar sonucunda test ortalamaları standart sapmaları daha düşük. Ama Almanca ve Fransızca'yı özel okullar öğretiyor. Bu nedenle çoğu özel okulda okuyan öğrenciler bu soruları yapıyor ama İngilizce sorularının büyük bir bölümünü yapamıyor. Test ortalaması çözüm oranı yüksek olan sorular az puan getiriyor. Çözüm oranı düşük olan sorular çok puan getiriyor. Dolayısıyla özel okul çocukları bu işten mağdur oldular" dedi.

        YABANCI ÖZEL OKULLARA GİTMEK İSTEYENLER NE YAPACAK?

        Bu hesaplama sonrası doğal olarak sıralamalar da değişti. "Peki yeni hesaplama yüzdelik olarak ne kadar etkili?" sorusuna Yılmaz, "Hesaplanan puanlar Türkiye çapında çok büyük değişikliklere neden olmaz. Çünkü Fransızca ve Almancadan sınava giren öğrenci sayısının yaklaşık 3 bin 4 bin kişi olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

        Yılmaz, "Peki kontenjanı dolan özel okullara gitmek isteyen öğrenciler ne yapacak?" sorusunu ise, "Anadolu liselerinin yerleştirilmesi için tercih dönemi yeni olduğundan kaybı yok. Bu işten kaybeden çocuklar özel yabancı okullara yerleşmek isteyen çocuklar oldu. Robert Koleji ve Alman Lisesi kayıtlarını kapattılar. Dolayısıyla bu okulları kazanabilecek çocuklar isteseler de artık giremeyecekler ve çözümü de yok" şeklinde yanıtladı.

        HABER: KÜBRA DEMİR

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu