Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV İngiltere-Rusya hattı yine gergin! 'Novichok' gazından zehirlenen İngiliz kadın öldü

        İngiltere ile Rusya arasında diplomatik krize yol açan novichok sinir gazı bu kez can aldı. Geçen hafta eşiyle birlikte evinde baygın bulunan kadın yaşamını yitirdi. 44 yaşındaki Dawn Sturgess yoğun bakımda sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti. Yapılan testler Sturgess'in novichok gazına maruz kaldığını göstermişti. İngiltere Başbakanı Theresa May, ölüm haberi karşısında dehşete düştüğünü açıkladı. 3 çocuk annesi kadının ölümüne ilişkin cinayet soruşturması başlatıldı. Aynı evde bilinci kapalı halde bulunan 45 yaşındaki Charlie Rowley'in durumuysa ciddiyetini koruyor.

        İngiliz yetkililer çiftin, novichok gazına nasıl maruz kaldığını araştıyor. İlk belirlemeler, maddeye elleriyle temas ettiğini gösteriyor. Ancak maddenin kaynağı henüz gizemini koruyor. Ancak gözler Rusya'da. Çiftin yaşadığı kasabanın eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızının zehirlendiği Salisbury'ye 12 kilometre uzaklıkta bulunması, suikast ihtimalini akıllara getirmişti. İngiltere İçişleri Bakanı  Sacid Cavid de Rusya'yı, "İngiltere'yi kimyasal zehir çöplüğü" olarak kullanmakla suçlamıştı; "Artık Rusya'nın neler olduğunu açıklama zamanı geldi" demişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise bu iddianın "kirli bir siyasi oyun" olduğunu söyleyerek yanıt vermişti. Zaharova, İngiltere'den özür beklediklerini belirtmişti.

        Eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia, 4 Mart'ta Salisbury'de bir bankta, bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulundu. Skripal'lerin novichok sinir gazıyla zehirlenmesi; İngiltere ile Rusya arasında tarihlerinin en büyük diplomatik krizlerinden birine neden olmuştu. 

        NE OLMUŞTU?

        Olay, önceki hafta cumartesi günü İngiltere'de bir kasabada yaşandı. 45 yaşındaki Charlie Rowley ve 44 yaşındaki Dawn Sturgess evde baygın bulunmalarının ardından yoğun bakıma alındı. Doktorlar önce uyuşturucu kullanımından şüphelendi. Fakat alınan kan örneklerinde uyuşturucuya rastlanmadı. Ayrıntılı kan testlerinde novichok maddesi bulundu. Çiftin zehirlendiği belirlendi. 

        NOVICHOK NEDİR?

        Novichok Rusça'da 'yeni gelen' ya da 'acemi' anlamına geliyor. Bu isim 70'li ve 80'li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ileri seviyedeki sinir gazı grubu için kullanılıyor. Geçtiğimiz mart ayında Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia'ya yönelik İngiltere'de gerçekleşen saldırıda kullanılan zehirli kimyasal madde de yine novichok.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu