Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV İşte bölge bölge seçim sonuçlarının analizi

        24 Haziran'da seçim haritasının bölgeleri AK Parti'nin renklerine büründü.Milletvekili seçiminde 7 bölgede de AK Parti zafer elde etti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 6 bölgede zafer Erdoğan'ın oldu.

        AK Parti en çok oy oranına Karadeniz bölgesinde ulaştı. Onu, İç Anadolu, Marmara, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri izledi. Ancak 1 Kasım 2015 seçimleriyle kıyaslandığında bu bölgelerin tamamında AK Parti'nin oy oranında düşüş kaydedildi.

        Cumhurbaşkanlığı seçiminde de benzer bir tablo ortaya kondu. 7 bölgenin 6'sında Erdoğan, en çok oy alan cumhurbaşkanı adayı oldu. Üstelik Marmara hariç tüm bu bölgelerde 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerine kıyasla oy oranını artırdı. Erdoğan'a en çok oy Karadeniz bölgesinden geldi. Erdoğan burada oyların yüzde 65'inden fazlasını aldı. İç Anadolu ve Doğu Anadolu, Erdoğan'ın en çok oy aldığı diğer bölgeler oldu. Onları Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz izledi. 

        Erdoğan'ın galip gelemediği tek bölge Ege oldu. Ege bölgesi "Muharrem İnce" dedi. İnce, Ege bölgesinden yüzde 43'ün üzerinde oy aldı. 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ege ve Akdeniz bölgelerinden en çok oy, MHP ve CHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun hanesine yazılmıştı.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu