Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV 1999'da Oktar Babuna için toplanan kan ve ilik örneklerine ne oldu?

        120 bin kişiye ait kaybolan kan ve ilik örnekleri, 20 yıldır süregelen komplo teorileri ve cevap bulmamış sorular... Oktar Babuna için toplanan kan örneklerinin gönderildiği yurt dışındaki laboratuvarlardan birine, habertürk.com Dış Haber Müdürü Nalan Koçak ulaştı. 

        1999'da Oktar Babuna için yürütülen kampanyada 160 bin kişiden toplanan örneklerin büyük çoğunluğu, yeterli laboratuvar olmadığı için, ABD ve Almanya'daki çeşitli laboratuvarlara gönderilmişti. O laboratuvarlardan biri, Almanya'daki Stefan Morsch Vakfı'na ait. Dernek kurucularından Susanne Morsch, "Size gönderilen kan ve ilik örneklerine ne oldu?" sorusunu yanıtladı.

        SUSANNE MORSCH: ÖRNEKLER BİR SÜRE SONRA İMHA EDİLDİ

        Morsch, "Babuna için toplanan kan örnekleri test ettik, bu kadar. O dönem ödemeyle ilgili bir sorun çıktığını hatırlıyorum; çünkü o kadar çok örnek vardı ki. Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul Üniversitesi'nin hastanesi ödeyebilmek için para toplamaya çalıştı. Kan örnekleri için izin formlarını da onlar toplamıştı. Belirli bir yasal süre var. Örnekleri tutmak zorundasınız. O süre geçtikten sonra örnekleri imha ettik" dedi. 

        Akıllardaki diğer sorular da test talebinin resmi olarak kimden geldiği, sonuçların kiminle paylaşıldığıydı. Morsch, dönemin Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi yetkililerini işaret etti. Zira Babuna'nın babası Prof. Dr. Cevat Babuna, İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Bilimler Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden destek istemişti. Peki örnekler kötüye kullanılmış olabilir mi? İlaç firmalarına satılmış ya da gen haritası çıkarmak için kullanılmış olabilir mi? 

        Morsch, laboratuvarın nasıl çalıştığını anlattı. Morsch, "Babuna için toplanan kanlar, bize gönderilen örnekler bir donör koduyla geliyor. Yani laboratuvarlar örneklerin kime ait olduğunu bilmiyor. Bu bilgi sadece kampanyayı düzenleyen ve izin formlarını toplayan kişilerde var. Bizdeki uzmanlar sadece donörlerin hastayla uyumlu olup olmadığını tespit etti" dedi.

        PROF. DR. KALFAOĞLU: ÖRNEKLER SATILMIŞ OLABİLİR

        Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu da o dönemde gen haritası çıkarma gibi bir işlemin yapılabileceğini söz konusu olmadığını söyledi. Örneklerin satılmış olabileceğine dikkat çekti. Kalfoğlu, "Babuna için toplanan kanlar şimdi dünya kadar insandan ilik özellikleri elde edildiği takdirde bu veriler saklanır ve sonra ne olur? İliğe ihtiyacı olan insanlar başvururlar ve para karşılığı ilik satın alırlar. Bu şekilde kullanılmışsa gerçekten bunu organize eden kişiler büyük paralar kazanmış olabilir" açıklamasında bulundu.

        ÖZEL HABER: NALAN KOÇAK

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu