Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV İngiltere'de sinir gazı alarmı! 'Novichok' mağduru ilk kez konuştu

        Charlie Rowley ve Dawn Sturgess, geçtiğimiz ay İngiltere'de 'novichok' sinir gazıyla zehirlendi. İkilinin zehirlendiği kimyasal maddenin kaynağının, bir parfüm şişesi olduğu ortaya çıktı. Üç çocuk annesi Dawn, sinir gazına maruz kaldıktan bir hafta sonra hayatını kaybetti; erkek arkadaşı Rowley ise tedavi gördü ve iyileşti. 

        Rowley, hastaneden taburcu olduktan sonra ilk kez basına konuştu, o anları anlattı. Rowley, "Hatırladığım kadarıyla parfümü bileklerine sürdü. 15 dakika sonra kendini iyi hissetmediğini başının ağrıdığını söyledi. Benden ağrı kesici istedi. Banyoya gittiğimde onu yerde yatarken, hasta bir halde buldum" dedi. O parfüm şişesi, iki hafta önce polisin aramasında bulunmuş; şişede 'novichok' sinir gazı içeren maddeye rastlandığı açıklanmıştı. 

        Çift, 30 Haziran'da Amesbury kasabasındaki evlerinde baygın bir şekilde bulunmuştu. Olay, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın Salisbury'de aynı kimyasal maddeyle saldırıya uğramasından sonra yaşandı. İngiliz yetkililer baba kızın zehirlenmesinden Rusya'yı sorumlu tutuyor. Kremlin ise iddiaları reddediyor.

        NOVICHOK NEDİR?

        Novichok Rusça'da 'yeni gelen' ya da 'acemi' anlamına geliyor. Bu isim 70'li ve 80'li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ileri seviyedeki sinir gazı grubu için kullanılıyor. 

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu