Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Puan hesaplamasında yapılan değişiklik ne anlama geliyor?

        Adım adım yaklaşan üniversite sınavında puan hesaplama kriteri değişti. Yükseköğretim kurumları sınavı kılavuzu güncellendi. 

        yÜniversite sınavına sayılı günler kala pupan hesaplama kriteri değişti. Adayların temel yeterlilik testi ve alan yeterlilik testi puanlarının hesaplanmasında ham puan kuralı değişti. Asgari puan şartında kolaylık sağlandı. İlk sisteme göre; adayların puanlarının hesaplanabilmesi için temel yeterlilik testinde Türkçe ve matematikten en az bir soruya doğru cevap vermesi gerekiyordu.

        GEREKLİ TESTLERDEN YARIM NET ÇIKARILMASI YETERLİ OLACAK

        Ancak; bundan vazgeçildi. adayların ilk bölümde türkçe veya matematikten en az yarım net çıkarması yeterli olacak. İkinci bölüm olan alan yeterlilik testinde de benzer bir durum söz konusu... Adayların puan hesaplamasında kendi sorumlu olduğu alana ilişkin en az yarım net çıkarması gerekecek. YKS'nin ilk oturumu temel yeterlilik testi. Bu sınavda 40'ar soruluk Türkçe ve matematik testlerinden yarım net çıkaramayanların puanları hesaplanmayacaktı. Temel yeterlilik testinde 0.5 ham puan alamayan aday, ikinci oturum olan alan yeterlilik testine girdiğinde tüm soruları doğru yanıtlasa dahi, iki bölümde de puanı hesaplanmayacaktı.

        İşte bu kuralda değişikliğe gidildi. Benzer kural ikinci oturum olan adayların lisans başvurusu yapabildiği alan yeterlilik testi için de geçerli kılındı. Adayların sorumlu olduğu testlerin birinden yarım net yapması yeterli olacak. Yükseköğretim kurumları sınavı klavuzu da gücellendi. 0.5 ham puan kuralı değişmeseydi eğitimcilere göre; yüzbinlerce adayın puanı hesaplanmayacak, barajı aşan aday sayısı düşecek ve sıfırcı aday sayısı da artacaktı.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu