Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV NASA uzmanından Türkiye yorumu: Şiddetli hava olaylarını daha çok yaşayacaksınız

        Yaz ortasında ani fırtına, yağmur, dolu, şimşekler... Türkiye'nin havası bir süredir bir garip... Peki havadaki bu olağan dışı hareketlerin nedeni ne? NASA'daki uzmanlardan Dr. Timothy Hall, habertürk.com Dış Haber Müdürü Nalan Koçak'a anlattı. "Şiddetli hava olaylarını daha çok yaşayacaksınız. Nedenlerinden biri de betonlaşma" dedi.

        Geceleri uyutmayan şimşekler, arabaları delil deşik eden dolu yağmurları... Havadaki bu ani değişimlerin nedenini, NASA uzmanı, "İstanbul'da yaşananların bir nedeni küresel ısınma. Küresel ısınma, yoğun yağışları daha aşırı uçlara çekiyor. Aynısı gök gürültüsü ya da dolu için de geçerli" sözleriyle açıklıyor.

        "AKDENİZ KIYILARINIZDA FIRTINA VE SELLER ARTACAK"

        Dr. Timothy Hall, NASA'nın Goddard Uzay Çalışmaları Merkezi'nde, şiddetli hava olaylarını inceliyor. Küresel ısınmanın günlük hayatımıza etkilerini, Habertürk'e Skype aracılığıyla anlattı. Hall, "Korkuyorum ki özellikle Akdeniz kıyılarınızda fırtına ve benzer olaylar artacak. Tabi bunlar deniz seviyesini artırabilir ve kıyılarda sele neden olabilir. Bir gün güneşli havaya uyanıyorsunuz, öğlen aniden fırtına başlıyor. Bir bakıyorsunuz aracınız dolu yüzünden mahvolmuş. Bakın tüm dünyada böyle, sadece Türkiye'de değil. Garip diye nitelenen hava olaylarının sıklığı arttı" dedi.

        Hall'e göre, özellikle şehirlerdeki şiddetli hava olaylarının tek nedeni küresel ısınma değil. Betonlaşmanın da etkisinin de olduğunu belirten Hall, "Toprak aşırı yağışın çoğunu emiyor. Ama toprak yerine beton koyarsanız su birikir. Aynı şey ağaç ve diğer bitkiler için de geçerli. Bunlar sadece yağışı kontrolde değil, zemini soğutmakta çok önemli görev üstleniyorlar. Şehirlerin bir diğer sorunu koyu rengin hakim olması, asfalt gibi. Bunlar ısıyı yansıtmak yerine emiyor. Tüm bu bahsettiğim faktörler küresel ısınmanın etkilerinin şehirlerde daha çok hissedilmesine neden oluyor" diye konuştu.

        RÖPORTAJ: NALAN KOÇAK

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu