Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Mars'taki göl hayat izi mi? İtalyan bilim adamı keşfi Habertürk'e anlattı!

        Yıllardır kızıl gezegen Mars'ta su izi arayan bilim insanları, iki gün önce Mars'ta ilk defa buz yüzeyin altında göl bulduklarını açıkladı. Dünyayı heyecanlandıran bu keşfe imza atan İtalyan ekipten Dr. Sebastian Lauro, habertürk.com Dış Haber Müdürü Nalan Koçak'a konuştu.

        İtalyan bilim insanları keşfetti. İnsanlık bilim kurgu senaryolarına bir adım daha yaklaştı. Su aranan Mars'ta göl bulundu. İtalyan ekip, Mars'ta buzun altında yaklaşık 20 kilometrelik bir alanda su kütlesi keşfettiklerini duyurdu. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Mars'ta hayatın izi mi bulundu? Keşfi yapan ekipten Dr. Sebastian Lauro, Habertürk'e anlattı.

        Lauro, "Aslında 2012'den beri bu bölgede sıvı su olduğunu az çok biliyorduk. Fakat keşfi ilan edebilmek için istatistiki verileri elde etmemiz gerekiyordu. Suyun varlığı doğrudan hayatın varlığıyla ilişkili. Sıvı halde su varsa, hayat da vardır. Keşfimiz bu anlamda çok heyecan verici" dedi.

        Bu keşifle Mars'ta hayat izi olup olmadığının sırrını çözmeye bir adım daha yaklaşıldığını belirten Dr. Lauro, "Suda büyük ihtimalle tuz var. Göl Mars'ın güney kutbunda, yüzeyi 20 kilometre genişliğinde. Üzerinde kalın bir buz tabakası var. Sıcaklık çok düşük, -60 civarında. Koşullar hayat için çok zorlu. Fakat bazı bakterilerin bu sıcaklıkta yaşayabileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

        Dr. Lauro, "Peki kızıl gezegende başka göller de olabilir mi?" sorusuna ise, "Araştırmada bir sonraki hedefimiz Mars'ta başka göllerin ya da ırmakların olup olmadığını anlamak ve bu mümkün" yanıtını verdi.

        ÖZEL HABER: NALAN KOÇAK

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu