Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Kimyasal hadım nasıl yapılır?

        Çocuklara yönelik cinsel saldırı suçlarını işleyenlere ilişkin kimyasal hadım, yani kastrasyon yine gündemde. Habertürk TV muhabiri Yasemin Güneri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Bülent Akdoğan ile kastrasyonu konuştu.

        Türkiye günlerdir çocuk istismarını önlemenin yolunu ve verilecek cezaları konuşuyor. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2017 yılında, ceza mahkemelerinde çocukların cinsel istismarı ile ilgili açılan davalardaki dosya sayısı 16 bin 348.

        MECLİS ÖNCELİKLE BU DÜZENLEMEYİ GÖRÜŞECEK

        İstismar düzenlemesi Meclis'in öncelikli gündem maddelerinden biri. Cinsel istismar suçlarına verilecek cezalar artırılacak. Bu suçu işleyenlere kimyasal hadım, yani kastrasyon yapılması gündemde. Peki, kimyasal hadım uygulaması nasıl bir yöntem? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Akdoğan kimyasal hadımı, Habertürk'e anlattı.

        AKDOĞAN: TESTOSTERON BELLİ BİR DÜZEYİN ALTINA ÇEKİLİR

        Prof. Dr. Akdoğan, "Kastrasyon ve kısırlaştırma erkeklerde, erkeklik hormonu olarak bilinen testesteronun belli bir düzeyin altına çekilmesi anlamına gelir. Bunu iki şekilde yapmak mümkün. Üç aylık ya da 6 aylık enjeksiyonlar yaparak erkeklerdeki testesteron düzeyini 20 nanogramlar ve daha altına düşürmek mümkün. Buna medikal kastrasyon diyoruz" dedi.

        Akdoğan, "Kimyasal hadım uygulanan kişilerin cinsel dürtüleri tamamen bitiyor mu?" sorusuna, "Libido mutlaka düşüyor, azalıyor. Eğer enjeksiyonda yapıyorsanız, bu enjeksiyonun etkisi yaklaşık 3 ay gibi 90 gün" yanıtını verdi. Bir noktaya dikkat çekmek istediğini belirten Prof. Dr. Akdoğan, "Bir tek bu hastaların ara dönemde kendi başlarına dışarıdan testesteron kullanarak, testesteron replasmanı yaparak o libidoyu tekrar oluşturmaları mümkün" diye konuştu.

        AKDOĞAN: ECZANEDEN İLAÇ ALIP ESKİ HALİNE DÖNEBİLİRLER

        Yasemin Güneri'nin, "Bu sözünü ettiğiniz ilaçları dışarıdan herkese özgürce verilen ilaçlar mı?" sorusuna Akdoğan şu yanıtı verdi: Eczanelerde bulunan ilaçlar. Bununla ilgili de tedbir almak muhtemelen gerekecek. Çünkü insanlar eczanelerden bunu farklı şekillerde temin etme yolunu bulabilirler.

        HABER: YASEMİN GÜNERİ

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu