Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Dans etti, gözaltına alındı!

        İran'da 18 yaşında bir genç kız sosyal medyada başörtüsüz şekilde dans ettiği videoları paylaştığı için gözaltına alındı. Tüm dünyadan genç kıza destek, İranlı yetkililere ise tepki yağdı.

        Medeh Hocebri... 18 yaşında bir genç kız... İran'da gözaltına alındı. Suçu, dans etmek... Medeh, İran'ın başkenti Tahran'da yaşıyor. O da tıpkı diğer iranlı kadınlar gibi kendisine konan yasakları protesto ediyor. Sosyal medya hesabında dans ederken kaydedilmiş yaklaşık 300 videosu ve on binlerce takipçisi var. Çoğu videoda başörtüsü yok. İşte bu yüzden gözaltına alındı.

        Çünkü İran'da kadınların toplum içinde dans etmeleri yasak. Ayrıca kamuya açık alanlarda baş örtüsü takmaları da zorunlu. Gözaltına alınan genç kızın ahlaki değerleri çiğnediği öne sürüldü.

        Ancak gözaltı kararı tepkilere yol açtı. Sosyal medyada genç kıza destek çığ gibi büyüdü. "Dans etmek suç değil" mesajları paylaşıldı. Pek çok kişi Medeh ile dayanışma amacıyla dans ederken çekilmiş görüntülerini paylaştı.

        Medeh Hocebri dans ettiği için iran'da gözaltına alınan ilk kadın değil. 2014 yılında da 6 genç kadına aynı sebepten 1 yıl hapis ve 91 kırbaç cezası verilmişti. İran'da sosyal medya platformlarına erişim de yasak. Ancak iranlılar bazı uygulamalar aracılığıyla bu platformlara giriş yapabiliyor.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu