Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV IMF, Venezuela'yı uyardı: Enflasyon yüzde 1 milyona çıkabilir

        Bir süredir hep Venezuela'da yaşanan ekonomik kriz gündemde... IMF bu krizle ilgili bir rapor hazırladı. Yıl sonuna kadar ülkede enflasyon oranının yüzde 1 milyona çıkabileceğini söyledi.

        "Venezuela'da enflasyonun yılsonuna kadar yüzde 1 milyona kadar yükselebilir" bu uyarı uluslararası Para Fonu IMF'den geldi. IMF Latin Amerika ülkelerinin ekonomik durumuna ilişkin bir rapor yayınladı. Raporun en dikkat çekici bölümü Venezuela'yla ilgili kısım. Zira raporda Venezuela'da yaşanan durum modern iktisat tarihinin en ağır krizi olarak tanımlandı. Venezuela'da enflasyonun yıl sonunda yüzde 1 milyona ulaşmasının beklendiği belirtildi. Rapora göre enflasyondaki bu yükselişin sorumlusu Caracas hükümeti... Hükümetin, "bütçe açığını", "para arzını artırma" yoluyla kapatmaya çalışmasının enflasyonu körüklediği belirtiliyor.

        Raporda, Venezuela'nın durumu 1923 yılında Weimar Cumhuriyeti Almanyası'nın yaşadıklarına da benzetildi. Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Almanya, savaş borçlarını banknot arzını şişirerek ödeme yolunu seçmiş, bu da büyük bir fiyat erozyonuna neden olmuştu. 1 litre sütün fiyatı 26 milyar, somun ekmeğin fiyatı ise 105 milyar marka çıkmıştı.

        Dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip Venezuela'da, ekonomik kriz beş yıldır devam ediyor. Halk gıda ve ilaç maliyetlerini karşılayamaz hale gelirken, market rafları boş. Krizle birlikte suç oranı da arttı.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu