Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Bedelli askerlik için 28 günün maliyeti ne olacak?

        Bedelli askerlik teklifindeki maliyet hesapları ortaya çıktı. 28 günlük eğitimin maliyeti 1 milyar, beklenen gelir ise 6 milyar lira olarak hesaplanıyor.

        Bedellide yaş sınırı 25; ücret ise 15 bin lira olarak belirlenmişti. Hürriyet gazetesinin haberine göre en az 400 bin gencin bedelli askerlik için başvuracağı hesaplanıyor. Eğer bu beklenti gerçekleşirse, 15 bin lira olarak belirlenen bedelliden, toplamda 6 milyar liralık gelir elde edilecek.

        400 bin genci, 28 günlük temel eğitim maliyeti ise ayrı bir tartışma konusu oldu. Bir kişinin aylık maliyetinin 2-2 bin 500 lira arasında olacağı belirtiliyor. Bu durumda, temel eğitim için yaklaşık 1 milyar lira harcamak gerekecek.

        Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, askere alış, terhis işlemleri dahil, 7-8 ayrı grup halinde planlanan bu eğitimin, personel ve bürokrasi açısından da ayrı bir maliyeti olduğuna dikkat çekiyorlar.

        Peki 28 günlük temel eğitim kaldırılacak mı?

        MHP lideri Devlet Bahçeli, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, 28 günlük askerliğin kaldırılması gerektiği yönünde mesajlar verdi. Ancak hükümet bu öneriye sıcak bakmıyor. Bazı AK Parti'li kaynakları şimdilik konunun gündemlerinde olmadığını söyledi. Komisyon ile genel kurulu işaret ederek önerge ile değişiklik yolunun da açık olduğunu hatırlattı.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu