Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV 2 bin yıllık antik kentte heyecanlandıran bulgu! Yeni mozaik alanlar bulundu

        Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Güney Mahallesi'nde bulunan Antiochia ad Cragum antik kentinde kazı çalışmaları yeniden başladı. 2005 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Amerika'nın Nebraska Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği kazıların bu yılki ayağına 41'i Türkiye'den olmak üzere 80 öğrenci katıldı. Kazı Başkanlığı'nı Nebraska Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michael Hoff'un yaptığı kazı çalışmaları, bu yıl yeni alanlarda devam etti. Yapılan kazılarda ortaya çıkan ikinci hamamın zemininde yer alan mozaikler ise kazı ekibini heyecanlandırdı. 

        Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik, kazı ekibini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren kazı başkanı Hoff, Başkan Çelik'in ziyaretinden çok mutlu olduklarını belirterek verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Projede Amerikalı ve Türk öğrencilerin ortak çalışma yaptıklarını belirten Hoff, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği karar doğrultusunda öğrencilerin yüzde 51'lik bölümünü Türk öğrencilerin oluşturduğunu söyledi. 5 haftadır bölgede çalışma yaptıklarını dile getiren Hoff, şöyle konuştu:

        "3 Ağustos tarihinde arazideki kazı çalışmamız sonlanmış olacak. Her sene buraya gelirken farklı umutlarla geliyoruz. Aklımızdaki sorulara yanıt bulmak için buraya geliyoruz. Her sene buranın tarihi ile ilgili veriler elde etmek için çalışıyoruz. Tabii ki bu da bizi heyecanlandırıyor. Kazı çalışmalarımız sırasında bulduğumuz sikke, seramik, cam buluntular, ya da mimari yapılar; oluşturmaya çalıştığımız puzzle'ın bir parçasını oluşturuyor. Her geçen günde, bulduğumuz buluntularla bu tarihi süreci tamamlamaya çalışıyoruz.

        Bu senenin en önemli buluntularından bir tanesi de mozaik zemin. Bu mozaiğin daha önce de benzeri bulunmuştu. Bu yılki en önemli bulgumuz bu. Beklenilen bir şeydi, ama bu kadar güzeli beklenmiyordu. Bu, aynı zamanda, o dönemde yaşayan halkın refah seviyesini de ortaya koyan bir buluntu. Büyük bir ihtimalle benzerlerini bu hamam içinde bulmaya devam edeceğiz gibi görünüyor."

        Kazı ekibini ziyaret ederek bilgiler alan Başkan Çelik ise ekibe emeklerinden dolayı teşekkür ederek, "Hocamıza ve ekibine elimizden geldiğince destek veriyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. Her zaman yanlarındayız. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Gelecek yıl yine bekliyoruz" diye konuştu.

        ANTIOCHEIA AD CRAGUM ANTİK KENTİ HAKKINDA

        Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti, Antalya Gazipaşa İlçesi Güneyköy Nohut Yeri'nde bulunuyor. Antik kent, adını, Kommegene Kralı IV.Antiochos'tan almıştır. Günümüzde kazı çalışmaları devam eden antik kentin kalıntıları denize doğru dik inen üç tepe üzerinde yer alıyor. Kent antik çağda "Dağlık Klikya" olarak bilinen bölgenin sınırları içindeydi. Roma ve Bizans Dönemlerinde de yerleşim görmüş olan kentte, günümüze ulaşan yapılar orta çağ kalesi, agora, sütunlu cadde, kilise, hamam, anıtsal kapı, tapınak, nekropol alanındaki anıt mezarlar ve Triconhos'dur. 

        Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleri ile Nebraska Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında 2015 yılınd başlatılan kazı çalışmasında, tahminen M.S. 2. yüzyıl veya M.S. 3. yüzyılın başına ait olduğu tahmin edilen mitolojik medusa figürü bulunmuştu. (İHA)

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu