Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Çocuk sahibi olmak hayal değil... İşte aşama aşama tüp bebek süreci

        Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin en çok duymak istediği cümle bu: "Evet, gebesiniz." Kimi yıllarca bekliyor, kimi de daha ilk denemede hamile kalıyor. Denemelerine rağmen normal yollarla çocuklarını kucağına alamayan çiftlerin umudu tüp bebek merkezleri... Her gün binlerce çift bu merkezlerin kapısını çalıyor. 

        BAKANLIĞIN RUHSATLANDIRDIĞI 155 MERKEZDE YAPILIYOR

        Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı tüp bebek tedavi merkezlerinin sayısı 155. Verilere göre kısırlık her 100 çiftten 15-20'sinde görülebiliyor. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, önce tedavi merkezlerine başvuruyor. Bu merkezlerde, kadının rahim filmi erkeğin sperm tahlili gibi bazı araştırmalar yapılıyor. Biyokimyasal değerlendirme gibi rahimde bir problem var olup olmadığına bakılıyor. 

        DİĞER YÖNTEMLERLE SONUÇ ALINAMAZSA BAŞVURULUYOR

        Tüp bebek tedavisini kamu hastenelerinde yaptırmak isteyenlerin bazı süreçlerden geçmesi gerekiyor. Tüp bebekten önce aşılama ve diğer tedaviler uygulanıyor. Son 3 yılda diğer yöntemleriyle başarı sağlanamazsa, tüp bebek tedavisine geçiliyor. Önceki radikal tedavilerle ameliyatlarla ilaçlarla gebe kalmadığını belgelenmesi için bir sağlık kurulu raporu gerekiyor. 

        TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE ÜCRETLENDİRME NASIL YAPILIYOR?

        Çiftlerin daha önce çocuğunun olmaması, 23 yaşından küçük ve 39 yaşından büyük olmaması, ayrıca, en az 5 yıldır Genel Sağlık Sigortası bulunması ya da 900 gün prim gün sayısı olması aranan diğer şartlar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüp bebek tedavisini 3 denemeye kadar belli oranda karşılıyor. İlk denemenin yüzde 70'i, ikinci denemenin yüzde 75'i, üçüncü denemenin de yüzde 80'i SGK tarafından ödeniyor. Kalan kısım ise çiftler tarafından hastaneye ödeniyor.Tüp bebek tedavisinin maliyeti yaklaşık 7-8 bin lira. SGK desteğinden yararlananlar için ise bu maliyet düşüyor. 

        ÇİFTLER TEDAVİNİN HER AŞAMASINDA BİLGİLENDİRİLİYOR

        Tüp bebek tedavisi Türkiye'de çoğunlukla mikroenjeksiyon yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Annenin yumurtası ve babadan alınan sperm birleştiriliyor. Hastalar önce yumurtalık olgunluklarına göre değerlendiriliyorlar, eğer yeterli olduğu anlaşılmışsa bir yumurtaya bir sperm olacak şekilde projeksiyon işlemiyle işlem yapılıyor. Hastalar, işlemin her aşamasında bilgilendiriliyor. İlk günden itibaren yumurtaların toplandığı gün kaç yumurtanın toplandığı, ne kadarının olgunlaştığı, kaç tane döllenen yumurtanın olduğu, ne kadarının hangi kalite olduğu mutlaka hastalara detaylı olarak anlatılıyor. 

        ÇİFTLERİN YAŞI İLERLEDİKÇE BAŞARI ŞANSI AZALIYOR

        Tüp bebek tedavisinde başarı şansı yaş ilerledikçe azalıyor. Türkiye'de yapılan tedavilerde ortalama yüzde 40 başarı sağlanıyor.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu