Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Dolandırıcılar iş başında! Küba'nın kanser aşıları karaborsaya düştü

        Küba son yıllarda kansere çare arayanların yeni adresi oldu. Ünlü sanatçı Arif Sağ da o isimlerden biriydi. Akciğer kanseri hastalarının umudu olan iki kanser aşısı şimdi sahtecilerin eline düştü. Yabancı internet siteleri üzerinden satılan aşılar, Türkiye'de de karaborsada. 

        KÜBA'DA 1, KARABORSADA BİN EURO...

        Küba'da bulunan iki aşının henüz Türkiye'de satışı yok. Ama her iki aşı da karaborsaya düşmüş durumda. Küba'nın panzehiri mavi akrep damlasının karaborsadaki fiyatı bin eurodan başlıyor, Küba'da ise bir dolardan satılıyor. 

        SAHTE AŞI DA SATILIYOR

        Konuyla ilgili konuşan TEB İthal İlaç Birimi Koordinatörü Eczası Erdinç Kenan, "Özellikle çeşitli dolandırıcılar, yurt dışındaki ilaçları bir şekilde elde ederek halka çok fahiş fiyatlarla satma yoluna gidiyorlar" dedi. Üstelik internette satılan bu aşıların gerçek olup olmadığını bilmek mümkün değil. Yani sağlığına kavuşmak isteyenleri büyük tehlike bekliyor. Kenan, "İnternet üzerinden yapılan satışların yeterli denetimi yok. Sahte ürünler getirilebiliyor, saklama koşullarına hiç uyulmadan ürünler hastalara ulaştırılabiliyor. Denetimi olmayan bu ürünler için halkımız hem maddi anlamda kayıp yaşıyor, hem sağlıklarından oluyor" dedi.

        TEDAVİ OLMAK İSTERKEN DOLANDIRILMAYIN

        Küba'ya kanser tedavisi için gitmek isteyenler de dikkatli olmalı. Küba'da tedavi olmak isterken dolandirilabilirsiniz de. İddiaya göre bazı aracı firmalar hasta raporlarıyla oynuyorlar, akciğer kanseri olmayan hastalari akciğer kanseriymiş gibi gösterip ülkeye gönderiyorlar. 

        Küba'nın uzak bir ülke oluşu, yabancı dil sorunu, hasta ve hasta yakınlarını aracı şirketlere başvurmak zorunda bırakıyor. Kanser aşısı sadece metastaz yapmamış, ileri derece akciğer kanseri hastaları için kullanılıyor. Ancak bazı firmaların rapor tercümelerinde hile yaparak metastazları da akciğer kanseri gibi gösterdiği öne sürülüyor. 

        KÜBA HER HASTAYI KABUL ETMİYOR

        Küba'ya gitmek isteyen kanser hastalarının hayal kırıklığına uğramamaları için dikkat etmeleri gereken çok önemli bir nokta var. Küba devleti her kanser hastasını ülkeye kabul etmiyor. Küba'ya gidebilen kanser hastaları sadece üçüncü ve dördüncü evredeki akciğer kanseri hastaları... Aracı şirketler olmaksızın Küba'ya gitmek isteyen hastaların raporlarını İngilizce ya da İspanyolca'ya tercüme ettirip Küba Sağlık Bakanlığı'yla doğrudan yazışması ve raporlarını paylaşması gerekiyor. Küba'daki uzman sağlık heyetinin vereceği onayla birlikte tedavi başlıyor.

        ÖZEL HABER: ÖZNUR KARSLI

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu