Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Ekonomi yönetimi teyakkuza geçti! İşte döviz atağıyla mücadelede atılan adımlar

        Hükümet, dövizdeki atağa karşı geçtiğimiz haftadan bu yana teyakkuzda. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Aksiyon planımız hazır" dedi. O plan çerçevesinde adımlar bir bir atıldı. 

        Merkez Bankası, beklentilerin aksine faiz silahını çekmedi. Bankalara ihtiyaç duyacağı tüm kaynağı sağlayacağını duyurdu. Peşinden, aldığı tedbirleri sıraladı. Bankalara teminat yönünden esneklik sağladı. Döviz depo limitlerini 20 milyar Euro'ya çıkardı. Merkez Bankası, döviz depo piyasasında aracılık faaliyetlerine de yeniden başladı. Bankaların kendisi aracılığıyla birbirlerinden borç alıp vermesinin önünü açtı. Zorunlu karşılık oranında da indirime gitti. Bu adımla, piyasaya yaklaşık 10 milyar lira, 6 milyar dolar ve 3 milyar dolar tutarında altın cinsinden ek kaynak sağlamış oldu. 

        BDDK, swap yani takasla yapılan işlemleri kısıtladı. Bankaların swap işlem oranını, kademeli olarak öz kaynaklarının yüzde 25'iyle sınırladı. Bununla da kalmadı. Enflasyon, hane halkı borçluluğu ve cari açığı düşürmeye yönelik düzenlemelere gitti. Kredi kartıyla elektronik eşya alımında taksit sayısı 6 aydan 3 aya düşürdü. Kuyumcu harcamalarında taksidi kaldırıldı. Tüketici kredilerinin vadesini 36 ayla sınırlandırdı. 

        SPK ise sermaye piyasalarındaki spekülasyonlara "dur" dedi. Banka ve şirketler hakkında yalan haber yapanlar hakkında yasal işlem yapılacağını duyurdu. Peki bu adımların devamı gelecek mi? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Serbest piyasa çerçevesinde gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Reel sektöre yönelik de bir dizi tedbir alacağız" açıklamasında bulundu.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu