Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Ticaret Bakanlığı'ndan un ihracatına sınırlama

        Un fiyatları ikiye katlandı. Piyasada un bulmanın zor olduğuna dair açıklamalar geldi. Fırıncılar, pastacılar, yufkacılar un bulamamaktan şikayetçiydi. İşte bu şikayetler üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Un ihracatına kısmi sınırlama getirdiğini duyurdu. 

        Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, son dönemde yurt içi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, Bakanlığın, İhracat Rejimi Kararı'nda değişiklik yapılarak Dahilde İşleme Rejimi dışındaki un ihracatına yönelik yeni bir düzenleme yaptığı kaydedildi. Bu kapsamda, Dahilde İşleme Rejimi dışında gerçekleşen un ihracatına sınırlama getirildiği ve sınırlama getirilen bölümün ülkenin toplam un ihracatının yaklaşık yüzde 1'ini oluşturduğu belirtildi. Düzenlemenin amacı, "yurt içi un fiyatlarında istikrarı sağlamak, tüketiciyi korumak ve spekülasyonun önüne geçmek" olarak ifade edildi. Söz konusu düzenleme için süre belirtilmedi, ancak sınırlamanın geçici olduğu, fiyat istikrarının sağlanmasının ardından sona erdirileceği ifade edildi.

        Toprak Mahsülleri Ofisi'ne (TMO) göre, unun hammaddesi olan buğdayın arzında sıkıntı yok. 2018 yılı sonunda 21 milyon tonluk üretim tahmin ediliyor. Ortalama tüketim ise 19 milyon ton. TMO, buna rağmen yaşanan sıkıntıyı, iklim koşulları ve dövizdeki artışa bağladı. Türkiye geçtiğimiz yıl, 1.1 milyar dolarlık un ihracatı yapmıştı. 

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu