Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Macaristan'da skandal! Gitsinler diye sığınmacıları aç bırakmışlar

        Macaristan, sığınma başvuruları reddedilen ve Sırbistan sınırı yakınlarındaki merkezlerde kalan sığınmacılara yeterli yiyecek sağlamamakla suçlandı. İddiaya göre bu, Macar hükümetinin sığınmacıların Macaristan'dan ayrılmalarını sağlamak için uyguladığı taktiklerden biriydi.

        İnsan Hakları İzleme Örgütü hazırladığı raporda, Macaristan'ın sığınmacıları aç bırakma taktiği uyguladığına dikkat çekti. Raporda, Macar yetkililer uluslararası göçmen hukuku standartlarını ve insan onurunu ihlal etmekle suçlandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de uygulamaya tepki gösterdi. Mahkeme, Budapeşte hükümetinin başvuruları reddedilse dahi ülkede kaldıkları sürece, sığınmacılara yiyecek sağlaması gerektiğine vurgu yaptı. 

        Tepkiler Macaristan'a geri adım attırdı. Budapeşte hükümetinin yaklaşık iki haftadır uyguladığı belirtilen, sığınmacıları aç bırakma taktiğine son verdiği belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Macar Helsinki Komitesi "Bahsi geçen kişilere yine normal şekilde bakılıyor" açıklaması yaptı. 

        Macaristan, göçmenlerin Batı Avrupa'ya geçmek için kullandığı en önemli güzergahlardan. Ancak aynı zamanda en sert göçmen karşıtı tavır gösteren Avrupa ülkelerinden biri. Macaristan'ın muhafazakar Başbakanı Viktor Orban, sığınmacılara yönelik sert politikalarıyla tanınıyor. Ülkede yakın zamanda yapılan düzenleme ile göçmenlere yardım edilmesi suç kapsamına alındı.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu