Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video İşte Japonya'nın ilk kadın savaş uçağı pilotu

        Misa Matsushima, henüz 26 yaşında ve Japonya'nın ilk kadın savaş uçağı pilotu. Japon Hava Kuvvetleri aslında 1993 yılında kadın personel alımını serbest bıraktı. Fakat kadınların savaş ve keşif uçağı pilotu olması konusundaki yasak üç yıl öncesine kadar devam etti. Yasağın sona ermesinden 3 yıl sonra eğitimini tamamlayan Matsushima göreve başlayan ilk kadın pilot oldu. 

        26 yaşındaki Matsushima ilkokuldayken 'Top Gun' filmini izlediğinden bu yana jet pilotu olmak istediğini anlattı. Pilot olmak isteyen diğer kadınlara yolu açmak için de çok çalışacağını söyledi. İki yıl önce pilotluk sertifikası alan Matsushima, Miyazaki bölgesinde Nyutabaru Hava Üssünde görevlendirildi. Önümüzdeki 12 ay boyunca F-15'lerle uçmayı öğrenecek. 

        Bu yılın başlarında da Ryoko Azuma, Japon donanmasının ilk kadın savaş gemisi komutanı olmuştu. Azuma şu anda bayrak gemisi İzumo dahil dört savaş gemisinin komutanı ve emrinde 30'u kadın 1000 mürettebat var. Şu anda Japonya ordusunda görev yapan 228 bin askeri personelin 14 bini, yani yüzde 6'sı kadın. Savunma yetkilileri bu oranı 2030 yılında yüzde 9'a çıkarmayı hedefliyor. 

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu