Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video 10 gündür gemide tutuluyorlar... O göçmenler açlık grevine başladı

        Savaştan, yoksulluktan, çatışmalardan kaçtılar; milyonlarca göçmen gibi, bir umudun peşinde Avrupa'nın yolunu tuttular. Ancak Avrupa bir kez daha onlara sırtını döndü. Yaklaşık 150 göçmen günlerdir İtalya'da karaya çıkmayı bekliyor. 

        Tarihler 15 Ağustos'u gösterirken İtalyan Sahil Güvenliği, Akdeniz açıklarındaki 190 göçmeni kurtardı. Göçmenlerden 13'ü acil tıbbi desteğe ihtiyaç duydukları için Lampedusa Adası'na götürüldü. Ancak gemiye İtalya ya da Malta limanlarına yanaşma izni verilmedi. Bir süre sonra geminin Sicilya'ya yanaşmasına onay çıktı. Ancak bu onay, geminin limana yanaşması içindi. Göçmenlerin karaya çıkması için değil. İtalyan hükümeti, diğer Avrupa ülkeleri göçmenleri paylaşmayı kabul etmediği sürece gemideki 177 kişinin ülkeye girmesine izin verilmeyeceğini söyledi. Gelen tepkiler üzerine yalnızca gemide refakatçisi olmayan 27 çocuğun karaya çıkmasına izin çıktı. Bunun üzerine gemideki 150 göçmenden bazıları protesto için açlık grevine başladı. Ancak İtalyan siyasiler bu eylemden pek etkilenmişe benzemiyor. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Facebook üzerinden "Diciotti'deki göçmenler açlık grevi mi yapıyor? İstediklerini yapsınlar, ben fikrimi değiştirmiyorum" açıklaması yaptı. 

        Açlık grevi, İtalyan hükümeti ile Avrupa Birliği arasında karşılıklı atışmaya da neden oldu. İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi di Maio, göçmenlerin Avrupa ülkeleri arasında paylaştırılmasını istedi. Aksi takdirde İtalya'nın Avrupa Birliği bütçesine yaptığı 20 milyar Euro'luk katkıyı ödemeyeceği tehdidinde bulundu. Avrupa Komisyonu ise bu açıklamaya "Avrupa Birliği, tehditlere göre değil; bağlı olduğu kurallara göre hareket eder" yanıtını verdi. Göçmenlerin günlerdir gemide tutulması, İtalyan yargısını da harekete geçirdi. Sicilya'da savcılık, gemide yapılan incelemelerin ardından rıza olmaksızın alıkoyma suçlamasıyla soruşturma başlattı.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu