Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Bakan Albayrak'tan enflasyon açıklaması

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyondaki yükseliş için "Maliyet şokları sonrası geçici artışlar normal" diyen Albayrak, "Topyekûn  mücadele gerekiyor" vurgusu yaptı. 

        Albayrak'ın açıklaması şöyle:

        "Maliyet şokları sonrasında, ithal fiyatlarındaki artışlar nedeniyle kısa vadede geçici artışlar olması normal. Gelinen seviyeler, topyekûn mücadeleyi gerektiriyoe. Maliye politikasında ciddi tasarruf tedbirleri alıyoruz. Enflasyon görünümünü etkileyen bütün parametreler değerlendirilerek para politikası çerçevesinde gereken tedbirlerin alınacağından eminiz."

        Albayrak, "Kamu bankalarında bir sermaye artışı gündeme gelir mi?" sorusuna ise "Gereken yapılır" karşılığını verdi. Albayrak, "Son günlerde artan kur hareketliliği, ilgili kurumlarımız tarafından dikkatle izlenmekte ve gerekli önlemler alınmaktadır. Maliye ve para politikasındaki eşgüdüm satesinde atılacak adımlar, sağlıklı fiyat oluşumlarını destekleyecek ve piyasalardaki oynaklıklar normal seviyelere gerileyecektir. Buna rağmen kamu bankalarında bir sermaya artışı ihtiyacı olursa, elbette piyasa koşulları içinde gereken yapılır" dedi.

        Albayrak, ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizini de değerlendirdi. İlişkilerin normalleşmesi için üst düzey temasların devam ettiğini söyleyen Albayrak, şöyle konuştu: 

        "Elbette ABD ile stratejik ortaklığımız devam edecek. Ulusal çıkarlarımız çerçevesinde, tüm küresel sistemdeki oyuncularla kazan-kazan anlayışına dayalı olarak, ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. ABD ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik üst düzey diplomatik temaslar devam ediyor. Eninde sonunda, rasyonel düşüncenin hakim olacağını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin makul bir çerçeveye oturacağını ümit ediyoruz. Bu süreci AB ile ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde kullanırsak, bu durumun ekonomimize önemli olumlu etkisi olacaktır."

        Albayrak, ABD'de Halkbank ile ilgili bir ceza beklemediklerini de ifade etti. Albayrak, "Biz Halkbank ile ilgili bir ceza beklemiyoruz. Zira böyle bir şey ABD'de artık hukuk sisteminin farklı saiklerle hareket ettiğini düşündürür. Eğer hukuki perspektiften bu resme bakıyorsanız, Halkbank burada tertemiz bir şekilde bu süreçten çıkacak. Aksi tamamen siyasi bir karar olur" dedi. Albayrak, Türkiye'nin IMF'ye başvurma planı olmadığını da yineledi, yabancı yatırımcı çekmeye odaklandıklarını vurguladı. 

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu