Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video BM'den çarpıcı Yemen raporu

        Birleşmiş Milletler, Yemen'deki insan hakları ihlallerine ilişkin çok çarpıcı bir rapor yayımladı. İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'in kurduğu heyet, iç savaşın hüküm sürdüğü Yemen'e ilişkin raporunu tamamladı. Raporda, Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğunu belirtildi. "Hava saldırılarında yerleşim alanları, pazar yerleri, cenazeler, düğünler, gözaltı merkezleri, sivillere ait tekneler ve hatta sağlık kuruluşları vuruldu" denildi. Raporda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri güçleri ile Yemen hükümetinden bazı isimlerin yargılanması gerektiğinin de altı çizildi.

        Raporun açıklandığı basın toplantısının ardından konuşan heyetin başkanı Kamel Jendoubi, söz konusu listenin gizli olduğunu açıkladı. Bu listenin Birleşmiş Milletler'in üst düzey yöneticilerine teslim edildiğini belirtti. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Mart 2015'ten 23 Ağustos 2018'e kadar, iç savaşta 6 bin 660 sivil öldü, 10 bin 563 sivil ise yaralandı. Ancak Yemen heyetinin raporuna göre, bu sayı gerçekte çok daha yüksek olabilir.

        Yemen'de iktidara karşı ayaklanan Şii Husi milisler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana'nın da aralarında olduğu bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Yemen yaklaşık 3 yıldır, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteklediği hükümet güçleri ile Husiler arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu