Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video İstanbul seçim sonuçları 2019 ne zaman açıklanacak? Sayım sürüyor işte ayrıntılar...

        İstanbul İl Seçim Kurulu, 15 ilçede geçersiz sayılan oyların yeniden sayımına karar verdi... Bu kararla İstanbul'daki 39 ilçenin tamamında geçersiz oylar sayılacak. Karara göre; geçersiz oylar, geçerli oylarla birlikte aynı torbada bulunuyor ise o oyların tamamı sayılacak. Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı kararla Maltepe 2. Seçim Bölgesinde büyükşehir belediye başkanlığı için kullanılan tüm oylar yeniden sayılacak. CHP, İstanbul İl Seçim Kurulu sadece Beyoğlu'na ilişkin kararı yazdığı için yalnızca bu ilçeye itiraz edebildi. Ancak CHP'nin Beyoğlu için yaptığı itiraz, sayım işlemi başladığı gerekçesiyle YSK tarafından reddedildi. CHP’nin kararların yazılı hale gelmesinin ardından diğer 14 ilçe için de itiraz etmesi bekleniyor

        İstanbul İl Seçim Kurulu, 15 ilçede geçersiz sayılan oyların yeniden sayımına karar verdi... Bu kararla İstanbul'daki 39 ilçenin tamamında geçersiz oylar sayılması kararlaştırılmış oldu. CHP, İstanbul İl Seçim Kurulu sadece Beyoğlu'na ilişkin kararı yazdığı için yalnızca bu ilçeye itiraz edebildi.

        Ancak CHP'nin Beyoğlu için yaptığı itiraz, sayım işlemi başladığı gerekçesiyle YSK tarafından reddedildi. CHP’nin kararların yazılı hale gelmesinin ardından diğer 14 ilçe için de itiraz etmesi bekleniyor.

        İL SEÇİM KURULU KARAR VERDİ

         

         

        İstanbul İl Seçim Kurulu, seçim tartışmalarını yakından ilgili önemli bir karar aldı. AK Parti'nin seçim sonuçlarına ilişkin itirazını reddeden ilçe seçim kurullarının kararı İstanbul İl Seçim Kurulu'nca kaldırıldı.

        Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; kamuoyunda oldukça kafa karıştıran bu süreç, adım adım şöyle işledi:

        24 İLÇE SEÇİM KURULU 'SAYILSIN' DEDİ

        AK Parti İstanbul’da 39 ilçenin tamamında Büyükşehir ve geçersiz oyların sayılması için İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. Bunun üzerine 24 ilçenin seçim kurulu AK Parti'nin itirazını kısmen kabul edip "sadece geçersiz oylar sayılsın" yönünde karar aldı. Bu karar çerçevesinde son iki günden beri yeniden sayım işlemleri devam ediyor.

        İL SEÇİM KURULUNA BAŞVURU YOLU AÇILDI

        Öte yandan 15 ilçe seçim kurulu AK Parti'nin talebine ret yanıtı vermişti. İlçe seçim kurullarının karar verme sureci 4 Nisan Perşembe günü saat 17.00'de sona erince otomatikman İstanbul İl Seçim Kurulu'na itiraz yolu açılmış oldu.

         

         

        AK PARTİ İLÇELERİN TAMAMI SAYILMASINI TALEP ETTİ

        AK Parti 39 ilçeden 15'inde ret kararı almıştı. Söz konusu 15 ilçe için bugün İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Bir diğer ifadeyle AK Parti "Bu 15 ilçede de diğer 24 ilçede olduğu gibi yeniden sayımın yapılmasını" talep etti.

        İL SEÇİM KURULU TALEBİ KISMEN KABUL ETTİ

        Bunun üzerine İstanbul İl Seçim Kurulu AK Parti’nin talebini kısmen kabul ederek söz konusu ilçeler için seçim kurullarının verdiği ret kararını kaldırdı. AK Parti tüm oyların sayılmasını isterken İl Seçim Kurulu sadece "geçersiz oyların yeniden sayılmasına" hükmetti. Bu tabloya göre İstanbul'da geçersiz oyların yeniden sayma kararı verilmeyen hiçbir ilçe kalmamış oldu.

        SADECE BEYOĞLU KARARI YAZILINCA...

        CHP’nin 15 ilçe yönünden de YSK’ya itirazda bulunması bekleniyordu. Ancak sürpriz bir gelişme yaşandı. CHP, İstanbul İl Seçim Kurulu sadece Beyoğlu'na ilişkin kararı yazdığı için yalnızca bu ilçeye itiraz edebildi. Gün boyunca toplantı halinde bulunan YSK bu itirazı kendisine ulaşır ulaşmaz gündemine alarak karara bağladı. CHP'nin Beyoğlu için yaptığı itiraz, sayım işlemi başladığı gerekçesiyle YSK tarafından reddedildi. Bu kararlar yeniden sayım işlemi kesinleşmiş oldu. CHP’nin kararların yazılı hale gelmesinin ardından diğer 14 ilçe için de itiraz etmesi bekleniyor.

         

         

        MALTEPE'DE BÜYÜKŞEHİR OYLARI YENİDEN SAYILACAK

        Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı kararla Maltepe 2. Seçim Bölgesinde büyükşehir belediye başkanlığı için kullanılan tüm oylar yeniden sayılacak.Beyoğlu, Maltepe, Çekmeköy, Tuzla, Ataşehir, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Esenyurt, Üsküdar, Sultanbeyli ve Esenler'de itiraz edilen sandıklardaki geçersiz oyların sayımı sürerken, Adalar, Bakırköy, Bayrampaşa, Ümraniye, Fatih, Beykoz, Başakşehir, Sarıyer, Büyükçekmece, Eyüp ve Şile'de sayımın tamamlandığı bildirildi.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu