Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video ABD bunu tartışıyor! Eşcinsel çifte pasta yapmadı, yüksek mahkeme haklı buldu

        Amerika Birleşik Devletleri'nin Colorado eyaletinde eşcinsel bir çift, düğünleri için pasta sipariş etmek istedi. Ancak kapısını çaldıkları pastacı "İncil'e aykırı olduğu" gerekçesiyle siparişi geri çevirdi.

        David Mullins ve Charlie Craig, Temmuz 2012'de Jack Phillips isimli pastacıdan düğünleri için bir pasta yapmasını istedi. Ancak Phillips bunun "İncil'e tamamen aykırı bir şey olacağını" söyleyerek çifti reddetti. Düğün pastası yerine çifte kurabiye ya da doğumgünü pastası gibi başka ürünler vermeyi önerdi. Colorado ayrımcılıkla mücadele yasasında cinsel yönelime dayalı ayrımcılığa da yer veren 22 Amerikan eyaletinden biri.

        EYALET MAHKEMESİ İLE YÜKSEK MAHKEME FARKLI KARARLAR VERDİ

        Craig ve Mullins de bu yasayı öne sürerek konuyu Medeni Haklar Komisyonu'na taşıdı ve açtıkları davayı kazandı. Colorado eyaleti, pastacının çifti geri çevirmesini "yasadışı ayrımcılık" diye tanımladı. Sonra dava yüksek mahkemeye taşındı. Oradan bambaşka bir karar çıktı. Yüksek mahkeme eyalet mahkemesinin aldığı kararın pastacının haklarını ihlal ettiğine karar verdi. Peki bu karar emsal olur mu?

        Çiçekçiler, fotoğrafçılar ya da düğün organizatörleri de mahkemenin bu kararına dayanarak pastacının yaptığı gibi eşcinsel çiftleri geri çevirebilir mi? Eşcinsel hakları örgütleri, kararın emsal oluşturmasından endişe ediyor. Ancak yüksek mahkemeden yapılan açıklamada kararın yalnızca bu vaka özelinde olduğu vurgulandı.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu