Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Ailesi 'deli' demişti... Diyarbakırlı astronom NASA'dan mektup aldı

        Diyarbakırlı Abdülkadir Topkaç'ın tutkusu teleskopla gözlem yapmaktı. 27 yıllık bu sevdası yüzünden eşi ve çocukları tarafından terk edilmişti. Hendek olayları sırasında teleskobu parçalanınca yıkıldı. Ama amatör bir grubun, hikayesini sosyal medyada paylaşmasıyla hayatı değişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da dikkatini çeken Topkaç, Antalya Saklıkent Gözlemevi'nde düzenlenecek sempozyuma davet edildi. Abdulkadir Topkaç hikayesini Habertürk'ten Veysi İpek'e anlattı.

        Adı Abdulkadir Topkaç, 64 yaşında, ilkokul mezunu… Diyarbakırlı Topkaç, kardeşleriyle ortağı olduğu simit fırınında yıllardır simit ustası olarak çalışıyordu. Ama mesleği dışında başka bir merakı daha vardı; teleskopla gözlem yapmak. 

        "Bir gün damda yıldızları izlerken, kendi kendime ay ile ilgili sorular sordum. Ayın kendi ekseni etrafından dönüşünü hesaplayabilir miyim diyerek başladım" diyen Topkaç, İstanbul'a gidip, dağılan Sovyetler Birliği'nden getirilen bir teleskop satın aldı. Teleskopla gökyüzünü izlerken, bir taraftan da parklarda vatandaşlara gökyüzünü izleterek para kazanıyordu. Ancak vaktinin büyük bir bölümünü gökyüzünü izlemeye ayırınca 17 yıl önce eşi ve 8 çocuğu terk etti. 

        27 yıllık gözlem notlarından bazılarını TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi ve NASA'yla da paylaşan, NASA'dan cevap mektubu bile alan Topkaç'ın gözü gibi baktığı teleskobu, Sur olayları sırasında, evde olmadığı bir günde hendek kazanlar tarafından parçalandı. Bu olay, onun için yıkım oldu. Bir grup genç, amatör astronomun hayatını Youtube'da yayınladı. İnternet sitelerine yayılan video, ilk günde yüz binlerce kişi tarafından izlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da dikkatini çekti. Topkaç, Antalya Saklıkent Gözlemevi'nde düzenlenecek sempozyuma davet edildi. 

        Abdulkadir Topkaç, Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi'nde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi evinde yalnız başına yaşıyor. Kapısının üzerindeki Dünya, Ay ve Satürn resmi, Topkaç'ın evini diğerlerinden farklı kılıyor. Tek dileği ise yeni bir teleskop almak. 

        ÖZEL HABER: VEYSİ İPEK

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu