Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Anıtkabir'de restorasyon

        Anıtkabir'de 1998 ve 2002'de yapılan tadilatlara rağmen su kaçağı önlenemedi. Mozole etrafında ve kurşun çatıda meydana gelen bozulmaları onarmak için Milli Savunma Bakanlığı ihaleye çıktı. İhale 27 Ağustos'ta yapılacak.  

        Milli Savunma Bakanlığı, Anıtkabir'in restore edilmesi için harekete geçti. "Mozole çevresinin onarımı ile kurşun çatı yenilenmesi" adıyla ihaleye çıktı. İhale 27 Ağustos'ta yapılacak. Restorasyonu üstlenen müteaahhite 9 ay süre verilecek.

        Anıtkabir'deki su kaçağı sorunu eskiye dayanıyor. İlk tadilat 20 yıl önce yapıldı. Tüm kaplama ve merdiven basamakları yenilendi. 2002'de ise mozole kaide üstündeki kanal sistemi elden geçirildi. Ancak su kaçağı devam etti.

        Yapılan incelemelerde, su sızıntısına bağlı olarak tuz çıkışı, lekelenme ve ufalanma olduğu tespit edildi. Yeniden onarım ihtiyacı doğdu. 

        Mozole çevresinde yer alan traverten kaplama ve su kanalları sökülecek, altına su yalıtımı  gerçekleştirilecek. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasının ardından mozole çevresi aynı renk taşlarla kaplanacak. Bu işlemler için ise süre 9 ay.

        Sadece mozole ve çevresi ile müze bölümü değil, tören alanı da onarılacak. İhale şartnamesinde bu alandaki kurşun çatı ile yağmur borularının söküleceği ve çatı altında kalan çamurun temizleneceği belirtildi.

        HABER: PINAR TATLIBAŞ-MEHMET DEMİRKAYA

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu