Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Yangınların biri bitiyor, diğeri başlıyor... Kaliforniya alevler içinde!

        Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti bir türlü yangınlardan paçasını kurtaramıyor. Yangınların biri bitiyor, diğeri başlıyor. Her yaz alev alev yanan eyalet, bu yıl tarihinin en büyük yangınıyla mücadele ediyor. 

        SON 2 HAFTADA LOS ANGELES KADAR BÜYÜK BİR ALAN KÜL OLDU

        Yalnızca son 2 haftadaki yangınlarda bin 148 kilometrekare ormanlık alan ve çayır kül oldu. Yanan alan Los Angeles kenti kadar... Bir başka deyişle, Yalova'dan daha büyük bir alan... 14 binden fazla itfaiyeci bölgede. Alevlere hem havadan hem karadan müdahale var. Buna rağmen bugüne kadar alevleri kontrol altına almak mümkün olmadı. Binden fazla ev kullanılamaz hale geldi. Geçen haftadan bu yana binlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Can kayıpları yaşandı. Eyalette termometreler 34 dereceyi gösteriyor. Ancak ilerleyen günlerde hava sıcaklığının 43 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Bu yüzden yangının büyümesinden endişe ediliyor. Yangın o kadar büyük ki, uzaydan bile görülebiliyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, yerden binlerce metre yükseklikten alevleri görüntüledi. 

        Yaz başından bu yana 40 büyük yangın çıktı, Kaliforniya'da bin 600 kilometrekareden fazla alan kül oldu. Yani yaklaşık Kilis kadar... Geçtiğimiz yıllarda da tablo farklı değildi. 2015 ve 2002 yıllarında Kaliforniya'da 2 bin kilometrekareden fazla alan yandı. 2008'de ise kül olan alanın büyüklüğü 4 bin kilometrekareden fazlaydı.

        NEDEN KALİFORNİYA?

        Kaliforniya 424 bin kilometre kare yüzölçümü ile ülkenin üçüncü büyük eyaleti. Ekonomik büyüklüğü ise İngiltere'yi bile geride bırakan bir ölçekte. Kaliforniya bugün dünyanın en büyük beşinci ekonomisi. Yaklaşık 36 milyon kişinin yaşadığı eyalet, Silikon Vadisi ve Hollywood gibi Amerikan ekonomisinin büyümesine öncülük eden lokomotifleri barındırıyor. Peki böylesi bir ekonomik güçle, nasıl oluyor da yangınlar önlenemiyor? Uzmanlara göre, Kaliforniya'da mücadele yangına karşı değil, küresel ısınmaya karşı olmalı. Çünkü yangınların başlıca sebebi giderek artan hava sıcaklıkları ve buna bağlı yaşanan kuraklık. Ayrıca bölgede çölden esen, kavurucu Santa Ana rüzgarları da bugüne kadar çıkan pek çok yangının arkasındaki neden oldu.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu